Bronislav Danda

Obrázek

*10. ledna 1930
†31. prosince 2015

Slavia Pardubice po druhé světové válce poprvé hrála nejvyšší soutěž v sezoně 1950/51. Spojily se síly největších pardubických klubů a nástup byl skvělý. V prvních třech utkáních dvakrát vyhrála a jednou remizovala. Soupeřům nastřílela 18 branek a pět z nich dal dvacetiletý útočník Bronislav Danda. O jeho talentu nikdo nepochyboval, ale nástup měl nad očekávání slibný.

Vycházející hvězda zazářila takovou intenzitou, že po pouhých třech zápasech byla povolána do národního týmu. Bronislav Danda se tak stal v historii pardubického klubu prvním reprezentantem. S hokejem začínal v roce 1944 v Rapidu Pardubice, je tedy rodákem, ale nikoli odchovance královéhradeckého hokeje, jak se mnohdy mylně uvádí. Po sloučení s LTC hrál za Slavii. Okamžitě se střelecky prosazoval a během první sezony dal v lize 11 a za národní mužstvo 25 gólů! Československo se bohužel nezúčastnilo mistrovství světa a Evropy ve Francii.

Takového hráče nebylo možné udržet. Perspektivní hokejista po jediné prvoligové sezoně v pardubickém dresu přestoupil do Brna, kde vybojoval v nejvyšší soutěži s Rudou hvězdou a ZKL celkem jedenáct titulů.

Absolvoval šest světových šampionátů a získal jednu bronzovou medaili v roce 1955. Za československou reprezentaci odehrál 80 zápasů, ve kterých zaznamenal 45 gólů. Postupně se stal hokejovou legendou a pro Pardubice navěky prvním reprezentantem. V roce 2010 byl uveden do Síně slávy českého hokeje.