16.1.2008
Jan Hrabal

Možnost snížit ztrátu Moeller nevyužil, prohrál totiž v Liberci

LIBEREC — Na čtyřech se zastavila šňůra pardubických výher v posledních utkáních. V dnešní dohrávce 37. kola O2 extraligy ledního hokeje nestačil Moeller v liberecké Tipsport areně na Bílé Tygry 1:4. Východočechům se nepovedla úvodní třetina, kterou soupeř vyhrál 2:0. Na počátku třetí dvacetiminutovky sice v přesilovce čtyři na tři snížil Tomáš Linhart, ale Severočeši si nenechali výhru dvěma odpověďmi v Lašákově síti vzít. Východočeši tak po čtyřech utkáních prohráli a nezískali ani bodík.

O2 extraliga, 37. kolo, středa 16.1.2008, Tipsport arena

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

4:1
2:0, 0:0, 2:1
Branky a nahrávky: 11:41 Pabiška (Víšek), 18:37 Kašpařík (Pletka), 48:03 Moravec (Pletka), 49:00 Vantuch (Žabka) – 44:22 Linhart. Rozhodčí: Kubeš – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 7:7, navíc Cetkovský (Pardubice) 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 7231. Střely na branku: 38:26. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.
Bílí Tygři Liberec: Pinc – Moravec, Zíb, Hunkes, Krstev, Žabka, Holub, Kočí, Rýgl – Čermák, Kašpařík, Pletka – Bartovič, Pabiška, Víšek – Rapáč, Šachl, Procházka – Vantuch, Dušek, Špaček. Trenéři: Dušan Gregor, Vladimír Čermák a Miroslav Kapoun.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, M. Šeda, J. Nakládal, Linhart, Posmyk, Nikolov, Koma, Kolář II – Tvrdík, Blažek, Rolinek – Cetkovský, Pucher, Somík – Kolář I, Starý, Ondřej – Semorád, Zohorna, Klejna. Trenéři: Jiří Šejba a Ladislav Lubina.

Komentář

On line přenos Referát ČTK

Pardubice držely bezbrankový stav dvanáct minut

Už v samotném úvodu utkání musel pardubický gólman Lašák likvidovat šanci prvního útoku domácích, poté se na dlouhé minuty kvalitní podívaná z liberecké Tipsport areny vytratila. Žádnému z mužstev nepomohla k větší šanci přesilová hra, úvodní desetiminutovka toho moc k pokochání se nenabídla.

Poté se ale začaly ledy lámat. Liberec začal přitlačovat na pilu a výsledkem byl úvodní gól zápasu. Bílí Tygři měli signalizovanou výhodu, ve které Jan Víšek zatáhl kotouč do pásma, nasměroval jej před bránu na hůl Lukáše Pabišky, jenž jemně nastavil čepel a radoval se z vedení – 1:0. Ján Lašák neměl šanci.

O chvíli později prvně výrazněji zahrozil hostující celek. Do pěkné akce si nabruslil útočník Jan Kolář, pak se nebezpečnou akcí prezentovala dvojice Somík – Cetkovský. Pěknou střelu vyslal i Tomáš Blažek, ale nula na kontě pardubických zásahů vydržela.

V závěru prvního dějství měli Bílí Tygři výhodu přesilové hry poté, co Zdeněk Ondřej fauloval kolenem soupeře. Početní výhodu po velmi pohledné kombinaci zužitkoval Pavel Kašpařík, jenž usměrnil do brány parádní pas Václava Pletky z rohu kluziště – 2:0.

Moeller vyrovnal hru, stav nikoliv

Liberec vstoupil do druhé třetiny aktivněji, ihned pokračoval v zaměstnávání pardubické obrany. Největší šanci v této fázi měl domácí Milan Bartovič, ale jeho brejk vytěsnil pardubický gólman.

Situace ve 24. minutě na druhé straně skončila překročením puku brankové čáry, ale skóre se neměnilo. Pardubický útočník se, přestože byl faulován, dostal do zakončení, ale neuspěl. Puk sice propasíroval do brány, ale ta byla v momentu přechodu touše do ní posunutá, o čemž se arbitr Kubeš přesvědčil až po konzultaci se svým kolegou u videa.

Východočeši ve druhé části rozhodně nebyli pasivnější. Ve 27. minutě po Krstevově vyloučení měli výhodu přesilové hry. V ní se činila hlavně Pucherova formace, ale přes slibné příležitosti v Pincově okolí nedokázala snížit dvougólové manko.

Po sérii faulů měli Bílí Tygři v polovině zápasu možnost hrát 26 sekund přesilovku čtyři na tři, ale Moeller se dokázal v této prekérní situaci ubránit.

V závěru druhé dvacetiminutovky měla obě mužstva šanci skórovat. Při přesilovce Pardubic ujel po zaváhání Michala Šedy na modré čáře Daniel Špaček, ale neuspěl. Na druhé straně nebezpečně právě při této výhodě střílel Tomáš Blažek.

Východočeši snížili v přesilovce čtyři na tři, pak Liberec dvakrát odpověděl

První záznam ve třetí třetině byl v kolonce trestů. A týkal se pardubického Tomáše Zohorny a domácího Leoše Čermáka. Ten útočníka Moelleru seknul, poté si oba výtržníci vyměnili důrazně své názory. Výsledkem však byla přesilovka pro Moeller. V ní Jiří Cetkovský dojížděl s Jiřím Hunkesem puk za bránu Liberce. Bek domácích držel touš, pardubický forvard jej u hrazení dohrál. Hráč v modrém dresu padl na zem, sudí Kubeš vyloučil Cetkovského na pět minut a do konce utkání. Ještě dal Angelu Krstevovi dvě minuty za hrubost.

Pardubice tak hrály 92 sekund přesilovku čtyři na tři, kterou využily. Po střele od modré byl nejdůraznější v předbrankovém prostoru obránce Tomáš Linhart a vykřesal naději – 2:1.

Jenže tu domácí rychle uťali. Právě v dohrávané pětiminutové převaze vrátil Liberci dvoubrankové vedení Jiří Moravec, který dorazil Lašákem vyražené Pletkovo nahození od modré čáry – 3:1.

A to nebylo všechno. Neutekla ani minuta a Tipsport arena se opět ponořila do veselé tmy. Boris Žabka na modré čáře bystře našel u branky schovaného Lukáše Vantucha. Ten se nemohl nezmýlit – 4:1.

Závěr zápasu se, přestože se Pardubičtí snažili o snížení, dohrával v poklidu. Pardubice v něm ubránily přesilovku po Posmykově vyloučení. Domácí přesto v pohodě dokráčeli ke třem bodům.

Ohlasy po utkání

Vladimír Čermák (Bílí Tygři Liberec): „Před zápasem jsme si řekli, že oproti předešlým zápasům, které jsme prohráli, bychom si měli některé věci lépe plnit. To se nám podařilo a musím za to kluky pochválit. Hráli jsme to, co jsme si řekli. Procházka má problém s kolenem. Jak na tom je, ukáže až zítřejší vyšetření.“

Jiří Šejba (HC Moeller Pardubice): „Domácí chtěli vyhrát víc než my. My jsme si mysleli, že to po určitém zlepšeném výkonu v posledních zápasech přijde samo. Bohužel se pořád musí začínat tvrdou prací, což mi na ledě dnes chybělo. I za stavu 2:1 se dalo hrát, ale ve třetí třetině po gólu v přesilové hře to už bylo hodně.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 1, 3. 8. 2007
PCE - LIB
2:1
THC 3, 9. 8. 2007
LIB - PCE
3:2p
11. kolo, 12. 10. 2007
LIB - PCE
6:5p
24. kolo, 23. 11. 2007
PCE - LIB
4:3
37. kolo, 16. 1. 2008
LIB - PCE
4:1
50. kolo, 15. 2. 2008
PCE - LIB
5:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 34 4
Obránci G A +/- TM
Tomáš Linhart 1 0 -1 0
Jan Kolář 0 0 0 2
Marek Posmyk 0 0 0 2
Jaroslav Koma 0 0 0 0
Angel Nikolov 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 -1 2
Michal Šeda 0 0 -1 2
Jan Snopek 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Zohorna 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Michal Klejna 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 25
Zdeněk Ondřej 0 0 -1 2
Jan Starý 0 0 -1 2
Peter Pucher 0 0 -1 0
Tomáš Rolinek 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube