28.10.2007
Jan Hrabal

Hattrick Petra Sýkory nestačil, Pardubice prohrály s Třincem

AKTUALIZOVÁNO O AUDIO ZÁZNAM, ZÁPIS O UTKÁNÍ A FOTOGRAFIE! Celkem devět branek vidělo téměř 9000 diváků v pardubické ČEZ Areně. V utkání 17. kola naší nejvyšší hokejové soutěže podlehl HC Moeller Pardubice 4:5 Třinci. Moeller se dostal v první třetině do vedení, Třinec ale dokázal otočit skóre. Východočeši ve druhém dějství se zpět dostali do vedení, ale hosté dvěma trefami opět zvrátili zápas ve svůj prospěch. Třetím gólem v utkání srovnal Petr Sýkora stav na 4:4 v čase 53:20, ale o tom, že všechny body pojedou do Třince rozhodl Rostislav Martynek, který se rovněž radoval z hattricku, pět minut před koncem.

O2 extraliga, 17. kolo, neděle 28.10.2007, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Oceláři Třinec

4:5
2:2, 1:1, 1:2
Branky a nahrávky: 3:09 Snopek (Somík), 18:59 Sýkora (Rolinek), 29:58 Sýkora (Píša), 53:42 Sýkora (Píša) – 10:28 Martynek (Peterek), 11:45 Květoň (Kroupa), 39:26 Martynek (Zálešák), 41:11 Tomík (Seman), 54:58 Martynek (Květoň). Rozhodčí: Polák – Bláha, Kostka. Vyloučení: 6:12, navíc Hlinka 5 minut a osobní trest do konce utkání – Seman a Steber 10 minut osobní trest. Využití: 2:2. Diváci: 8945. Střely na branku: 54:32. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:4, 4:4, 4:5.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Linhart, Snopek, Havíř, Richter, Kolář II – Sýkora, Hlinka, Rolinek – Pivko, Pucher, Somík – Tvrdík, Blažek, Ondřej – Starý, Koukal, Zohorna. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.
Oceláři Třinec: Vojtek – Sekeráš, Pácal, Seman, Malec, Kroupa, Anderson, Bartoň – Kolusz, Štefanka, Tomík – Martynek, Peterek, Květoň – Zálešák, Skořepa, Steber – Tomas, Hampl, Korhoň. Trenéři: Pavel Marek a Jiří Juřík.

Komentář

On line přenos Statistiky zápasu Zápis o utkání Referát ČTK

První třetina přinesla vyrovnané skóre

Po úvodním nástupu za doprovodu písní z kultovní trilogie Pán prstenů se k zahajovacímu vhazování postavil v pořadí třetí útok Ocelářů, který byl nasazován na první formaci domácích. Hned v zápětí ovšem ujel třineckým Rolinek, který nasměroval svůj projektil nad branku hostů. Na druhé straně otestovali pozornost Lašáka bekhendem střelci Tomík a nadvakrát Tomas.

Ve třetí minutě nejdříve si vybruslil před branku domácí Pucher, ale mířil pouze do připraveného Vojtka. Poté však ujeli do přečíslení Somík a opět Pucher, druhý jmenovaný hráč napřáhl, Vojtek vyrazil a kotouč si našel domácí obránce Jan Snopek a rozjásal pardubické diváky – 1:0.

Skóre se mohlo znovu měnit v přesilovce domácích, kdy byl vyloučen třinecký Roman Tomas, ale bek Moelleru Havíř nedokázal z ideální pozice mezi kruhy přelstít brankáře hostů.

Běžela 10. minuta, kdy při vyloučení domácího Ondřeje hosté předvedli vynikající přesilovkovou souhru. Malec pálil od modré, puk si sebral kapitán hostů Peterek a neomylně jej zaslal připravenému Rostislavu Martynkovi, který střelou k tyči vyrovnal na 1:1.

To ale nebylo všechno – po nepřesnostech na hokejkách pardubických získal puk Kroupa a výborně našel na modré rozjetého Davida Květoně, jenž po najetí před Lašáka mířil přesně mezi jeho betony. Hosté vedli 1:2.

Minutu před koncem první třetiny zastavila domácí obrana útočnou akci Ocelářů a díky důraznému Píšovi mířil puk přes Rolinka na kanonýra Petra Sýkoru, který se zjevil sám před hostujícím gólmanem a střelou švihem o tyč upravil brankový účet první třetiny na 2:2. O chvíli později zvyšoval Radovan Somík na 3:2, ale rozhodčí jeho branku neuznal, protože pískal postavení Libora Pivka v brankovišti.

Po řadě vyloučených opět remízový stav

První zajímavá akce prostřední třetiny začala zadovkou domácího Sýkory, ale kapitán Hlinka střílel příklepem vedle branky Ocelářů. Následně objížděl domácí hráč svatyni hostů, ale byl podražen brankářem Vojtkem.

Ve 25. minutě, dle pravidel, sestřelil Hlinka třineckého obránce Malce a adresoval puk Píšovi – ten však netrefil. Poté byl vyloučen hostující Zálešák. V této přesilovce po oblehání třinecké klece trefil Petr Sýkora tyč. Poté za zásah do oblasti hlavy a krku dostal Miroslav Hlinka trest na 5 minut a do konce utkání, Seman na druhé straně putoval na 2 minuty.

Třinečtí se ovšem dalšími nedovolenými zákroky vystavili přesilovce Moelleru čtyři na tři, kde domácí zamkli hosty v jejich obranné třetině. Domácí si počínali dostatečně zkušeně a po rychlé souhře Píši a Sýkory propálil druhý z nich vše co mu stálo v cestě a poslal Pardubice do vedení 3:2.

V závěru druhé třetiny byl vyloučen za hrubost pardubický Snopek. Peterek s Malcem ovšem při útočné výměně ztratili touš a do sóla se dostal Tvrdík. Ten dobře provedeným blafákem do bekhendu málem skóroval, ale strážce třinecké brány puk zázračně na brankové čáře zastavil.

Vylučovalo se ale dál. Minutu před koncem dostal trest za nafilmovaný pád pardubický Havíř a hosté měli výhodu zkrácené přesilovky pět na tři. Ovšem kromě dorážky Zálešáka zblízka a bomby Kroupy si výraznější převahu nevytvořili.

To však neplatilo 30 vteřin před koncem, kdy se Moeller dostal do problémů. Několikanásobný odraz puku, střely napřič brankovištěm a úplné zmatení domácí obrany vedly ke gólu Třince. Šťastným střelcem byl po druhé v zápase Rostislav Martynek – 3:3.

Sýkora dokonal hattrick, třígólový Martynek vystřelil Třinci tři body

Vyrovnaný stav nevydržel ani minutu. Vývoj utkání změnil hned zkraje třetí třetiny střelou do růžku pardubické brány ze středního pásma Robert Tomík – 3:4.

Další vývoj třetího dějství přinášel vyšší aktivitu domácích bojovníků. Ke slovu se hlásil druhý pardubický útok, ale následná střela Snopka nebyla přesná. O minutu později se k průjezdu do útočné třetiny odhodlal Blažek a jeho přesný pas na Rolinka jen nechal vyniknout jistého Vojtka. Na druhé straně se v nebezpečně pozici mezi kruhy objevil Roman Tomas, ale s jeho pokusem si Lašák poradil.

Zvýšená aktivita domácích vyústila ve vyloučení Třince. V probíhající 52. minuta utkání si s Vojtkem ještě neporadil svižným zakončením Pivko. Puk se dostal k Aleši Píšovi a střílejícímu Sýkorovi, který opět bombou, opět od modré, zakončil svůj druhý hattrick v domácí aréně – 4:4.

Oslabení si zahrály také Pardubice. Tomáš Blažek byl vyloučen za zdržování hry. Oceláři tuto převahu bleskově využili. Květoň našel před Lašákem Rostislava Martynka a ten se rovněž trefil potřetí – tentokrát zblízka 4:5.

Power play domácích, již k gólu nevedla – Somík před branou netrefil a Rolinkova střela již přišla pozdě. Třinec si tak odvezl z Pardubic cennou výhru.

Ohlasy po utkání

Pavel Rohlík (HC Moeller Pardubice): „Věděli jsme, že nás čeká těžký soupeř. Třinec měl teď pět zápasů bez prohry, studovali jsme jejich hru a věděli, že ve hře dozadu i rozehrávce nejsou tak jistí. Chtěli jsme po hráčích, aby napadali, ale to se nám moc nedařilo. Třinec dovedl eliminovat náš tlak a dostával se do brejků. My jsme se nedostali moc do hry, i když nemohu hráčům upřít bojovnost. Náš plán potrápit soupeře v rozehrávce se však nedařil a bohužel jsme prohráli.“

Pavel Marek (HC Oceláři Třinec): „Musím celému mužstvu poděkovat za vynikající výkon, bojovnost a obětavost. Myslím si, že na to, že se nám podařilo odbránit tolik přesilových her, tak jsme si vítězství plně zasloužili. Hráli jsme kolektivně a i z toho minima šancí, co jsme měli, jsme dokázali být efektivní, což byl klíč k vítězství.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC, 27. 8. 2007
PCE - TRI
4:2
4. kolo, 23. 9. 2007
TRI - PCE
2:3sn
17. kolo, 28. 10. 2007
PCE - TRI
4:5
30. kolo, 19. 12. 2007
TRI - PCE
2:6
43. kolo, 20. 1. 2008
PCE - TRI
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 59 0 27 5
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 1 0 -2 2
Aleš Píša 0 2 0 0
Tomáš Linhart 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Martin Richter 0 0 0 0
David Havíř 0 0 -2 4
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 3 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 1 0 2
Radovan Somík 0 1 0 0
Miroslav Hlinka 0 0 1 25
Zdeněk Ondřej 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Peter Pucher 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Tomáš Blažek 0 0 -1 2
Libor Pivko 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube