Florián Střída

Obrázek

*1. prosince 1934
†28. listopadu 2016

Florián Střída si v hokeji vyzkoušel nejrůznější pozice. Veřejnost ho poznala jako obětavého obránce Dynama a Tesly, později jako trenéra mládeže, prvního mužstva i mládežnické reprezentace, metodika klubu a dlouholetého funkcionáře. V letech 1959 až 1969 nastoupil k 244 ligovým utkáním a brankáře soupeře překonal 21krát. U hokeje však zůstal až do konce života.

Od čtyř let bruslil na zamrzlém rybníku v Těšeticích na Moravě. Když mrzlo, nevynechal snad jediný den. Když vyrostl, vybrali si ho do žáků a přes dorost se dostal do prvního mužstva. Dnes to zní zvláštně, ale v Těšeticích u Olomouce se tehdy hrála druhá liga. Na vojnu narukoval do Křídel vlasti Olomouc. Sportovci v modré uniformě byli potom převeleni do Hradce Králové a tam si ho Pardubice společně s Jiřím Dolanou vypůjčily na zájezd do Sovětského svazu. „Vofka“ Kobranov totiž nesměl vycestovat do zahraničí.

V Pardubicích ho nastěhovali domů k trenérovi Bohuslavu Rejdovi. Od léta s mužstvem trénoval, vyřídil se přestup a do konce života se stal Pardubákem. Hrával beka s Kobranovem, Machem, Kratochvílem, Peškem, Ondřasinou, Sekerou, rád vzpomínal na „Šmajdu“ Dvořáčka.

Po ukončení kariéry se stal trenérem. První mužstvo převzal po zisku titulu v sezoně 1973/74. Po čtyřech ročnících ho vystřídal další bývalý spoluhráč Otakar Mareš. Vrátil se, když bylo nejhůř – v sezoně 1995/96 jako asistent Josefa Palečka. Jeho přístup k hráčům byl zcela odlišný. Nezapřel v sobě bývalého studenta teologie. Mnozí se domnívali, že je až příliš hodný a mírný, pro své svěřence měl spíš pochopení. Přesto u nich měl velkou autoritu a někdy ji uměl podpořit i zvýšením hlasu.

Kromě trénování mu dělal radost syn Martin, který se vypracoval ve spolehlivého obránce a později v úspěšného obchodníka s hokejovým vybavením.