Milan Komeštík

Obrázek

†16. dubna 1938

Miloslav (Milan) Komeštík byl jedním ze zakladatelů kanadského hokeje v Pardubicích. V lednu 1913 byl mezi pardubickými hokejovými nadšenci, kteří sehráli první ukázkový zápas v kanadském hockeyi na Matičním jezeře s hráči České sportovní společnosti Praha „za velmi četné návštěvy pardubického sportovního obecenstva“. V týmu hráli V. Weiss, K. Kubeška, Přibík, M. Komeštík, F. Potůček, Reinberg. Mnozí z nich byli v pozdějších letech u zrodu pardubického i východočeského kanadského hokeje.

Milan Komeštík patřil mezi ty, kteří s Weissem, Rackem, Potůčkem, Kašparem a Pokorným vykonali v listopadu 1925 všechny organizační přípravy k založení bruslařsko – hockeyového odboru v rámci tenisového klubu L.T.C. (Lawn –Tennis – Cercle) Pardubice k pořádání hockeyových zápasů.

V roce 1929 byl zvolen prvním jednatelem při založení Východočeské hockeyové župy se sídlem v Pardubicích. (Vilém Weiss byl ustaven prvním předsedou.) Tuto funkci vykonával až do roku 1932. V letech 1930 až 1932 patřil mezi první členy sboru soudců, byl členem soudcovské komise a spoluzakladatelem Východočeské odbočky sboru soudců. Až do konce sezony 1932/33patřil i mezi aktivní hráče LTC Pardubice. Právem se zařazuje mezi osobnosti, které mají zásluhu na vzniku a organizačním rozvoji kanadského hokeje v celých východních Čechách.