Milan Koďousek

Obrázek

*21. června 1950

Milan Koďousek je snad největším smolařem v historii pardubického hokeje. Jako velmi talentovaný mladík měl z Hradce Králové po vojně namířeno do ligových Pardubic, ale mateřský klub si postavil hlavu. Koďousek trénoval a hrál přípravné zápasy s Teslou, ale do ligy měl vstup zakázán. Přišel tím o historický úspěch – první titul v sezoně 1972/73.

Když se situace uklidnila a po dlouhých dvou letech se našlo řešení, stal se jednou z největších opor a stabilním centrem pardubické sestavy. Rozloučil se po sezoně 1985/86 – a v následujícím ročníku Tesla vybojovala druhý titul… A ještě v jednom měl smůlu. Původně měli trenéři v plánu zacelit Koďouskem po odchodu Nováka na vojnu volné místo mezi Martincem a Šťastným. Než se kluby domluvily, byl Novák zpátky z vojny…

V období 1973 až 1986 nastoupil k 533 ligovým zápasům a 193krát překonal brankáře soupeře. Celkem důrazný centr oblékl dres pardubické Tesly v neuvěřitelných 885 utkáních, což byl dlouho klubový rekord. Dotáhl to i do reprezentačního béčka. V lize nakonec s Martincem a Šťastným opravdu debutoval. Bylo to však jen na měsíc, než se stabilní centr první lajny uzdravil.

Na křídlech měl Palečka s Haňkou, později Slavíka s Dinisem. Když skončila slavná Novákova trojka, posunuli se do role vůdců. Najednou byli nasazovaní na přesilovky, oslabení, do klíčových momentů utkání. Najednou bojoval s Milanem Novým o titul krále střelců. Nevyšlo to, ale výrazně posunul hranici vlastních možností.

Po skončení v lize to ještě zkusil se spoluhráčem Vladimírem Bezdíčkem v jugoslávské Bosně Sarajevo. Byla to jeho jediná zahraniční zkušenost a neměla moc dlouhé trvání.