​Karel Mach

Obrázek

*1. července 1928
†18. dubna 1992

Pardubický rodák byl málo vídaným univerzálem. Souběžně hrál nejvyšší hokejovou soutěž za Pardubice a fotbalovou za Spartak Hradec Králové. Brusle obul poprvé ve čtrnácti, hokej hrál nejprve za AFK Svítkov v sezonách 1945 až 1949, potom válel v divizi za Rapid. K plnění vojenských povinností si ho povolal ATK Praha. Právě tam začal hrát obě ligy současně. Na vojně na to bylo dost času a podmínky ve vojenském celku byly výborné. Mezi tím konkurenční pardubický klub Slavia po sloučení LTC a Rapidu vybojoval účast v československém mistrovství. Není divu, že po návratu zamířil do Slavie i Karel Mach.

Na pozici útočníka nebo obránce odehrál v ligové soutěži 16 sezon. Od roku 1951 do roku 1966 v dresu Pardubic nastoupil v 687 zápasech. Patřil k velmi spolehlivým hráčům, trenér si jen občas stěžoval, že se mu nechce zapojit do letní přípravy. Asi to bylo tím, že měl při ligovém fotbalu pohybu dost. Ačkoli začínal jako útočník, postupně se stal pevnou oporou a pilířem zadních řad.

Po skončení aktivní činnosti se stal prvoligovým trenérem. Když 22. prosince 1967 neočekávaně odstoupil trenér Bohuslav Rejda, nahradil ho právě Karel Mach. Do historie se mimo jiné zapsal jedním důležitým rozhodnutím: 15. ledna 1969 postavil ve 28. kole proti Kladnu nově složenou první útočnou řadu Martinec, Novák, Šťastný. Přitom sám ještě hrál spolu se sedmi dalšími Pardubáky nižší soutěž za Dvůr Králové nad Labem. Kromě Pardubic působil také na lavičce Litvínova, Slavie, Popradu, Gottwaldova a polských Sosnowiec.