12.8.2014
Miroslav Fantal, Jan Hrabal

Pardubice bez několika opor nestačily v Olomouci

OLOMOUC — Ve třetím přípravném utkání na novou sezonu našli hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice přemožitele, v Olomouci prohráli 0:4. Východočeši přijeli na Hanou bez dosti hráčů základní sestavy a s několika juniory, ti se ale gólově neprosadili.

Přípravné zápasy, Přát., úterý 12.8.2014, Zimní stadion města Olomouce

Olomouc

Dynamo Pardubice

4:0
3:0, 1:0, 0:0
Branky a nahrávky: 7:11 Buc (Diviš, Rác; 5/5), 12:56 Patera (Jaroměřský, Vyrůbalík; 5/5), 14:55 Králík (Zuzin; 5/5), 23:11 Jergl (Kucharczyk, Jaroměřský; 5/5). Rozhodčí: Minář, Přikryl – Lukš, Novotný. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 2182. Průběh utkání: 4:0.
Olomouc: Trvaj – Jaroměřský, Vyrůbalík, Janáček, Dresler, Staněk, Škůrek, Rašner – Pekr, Patera, Laš – Jergl, Kucharczyk, Herman – Rác, Diviš, Buc – Zuzin, Králík, Ostřanský. Trenéři: Petr Fiala a Jiří Dopita.
Dynamo Pardubice: Vejmelka – Gregorc, Ščotka, Sedlák, Zdráhal, Havlík, Škvor, Nedbal – Poulíček, Nahodil, Voženílek – Kolář, Cetkovský, Semorád – Půhoný, Kaut, Moučka – Pipek. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.

Komentář

Trenéři před zápasem avizovali, že na led extraligového nováčka vyjede kombinovaný výběr s několika mladíky, což potvrdili. Poprvé ve své kariéře si zachytal mezi muži osmnáctiletý brankář Karel Vejmelka, premiéry v pardubickém A týmu si odbyli junioři Karel Nedbal, jenž hokejově pochází z Kolína, a útočník Tomáš Pipek z Kutné Hory. Naopak Olomouc vyrukovala s téměř kompletním kádrem.

Poprvé se svému novému publiku představil mezi třemi tyčemi Jiří Trvaj, letní olomoucká akvizice z brněnské Komety. Během prvních dvaceti minut toho čtyřicetiletý veterán ale příliš řešit nemusel, neboť to byli Olomoučtí, kteří určovali směr, kterým se duel bude ubírat. Už po půl minutě hry mohl Kohouty poslat do vedení Laš, který obdržel přihrávku do volného prostoru před hostující brankoviště, ale proti dobře se přesunujícímu Vejmelkovi neuspěl.

Na druhé straně musel potíže řešit Trvaj, který nedostatečně přikryl kotouč. Kaut společně s Půhoným se snažili puk zasunout za zmateného gólmana Mory, ale ten se štěstím ubránil čistý štít. Skóre se poprvé měnilo v osmé minutě. Po pravém křídle vlétl do útočné třetiny soupeře Diviš, který našel u vzdálenější tyče Dávida Buce. Přestože měl domácí útočník u sebe jednoho pardubického strážce, dokázal hostujícího brankáře prostřelit.

Na konci třinácté minuty bylo na stařičkém olomouckém stadionu ještě veseleji. Zpoza brány posunul Jaroměřský puk před brankoviště přímo na hůl Pavla Patery, který dal svému celku vedení o dvě branky. A o necelé dvě minuty později přidala parta okolo kapitána Vyrůbalíka třetí přesný zásah. Zuzinův střelecký pokus sice Vejmelka zlikvidoval, ovšem kotouč vyrazil jen k volnému Lukáši Králíkovi, který střílel do prázdné.

Na začátku druhé části hosté dohrávali více jak minutu dlouhou přesilovou hru a během ní dokázali v obranném pásmu Kohoutů předvést závar, jenže Trvaj zůstal neprostřelený. A tak se na začátku čtyřiadvacáté minuty znovu ozvala Mora. Kucharczyk předložil puk osamocenému Aleši Jerglovi, který pohotovým zakončením nedal Vejmelkovi šanci.

Chvíli poté se domácí Dresler dopustil nedovoleného zákroku a během početní výhody Pardubičtí znovu několikrát nebezpečně zahrozili. Nejprve v dobré příležitosti pálil Cetkovský, ale branku Kohoutů minul. O chvíli později na něj navázal Nahodil, jenž domácím gólmanem vyražený puk ani nadvakrát za brankovou čáru neprotlačil. V dalších minutách druhé části měli více ze hry hráči Pardubic, ale olomoucká defenziva v čele s gólmanem Trvajem pracovala velmi dobře, soupeře ke kontaktní brance nepustila.

Ve třetím dějství pokračovala hra v podobném stylu, jako v druhé polovině toho druhého. Pardubičtí měli optickou převahu, ovšem ke gólové radosti jim vždy něco chybělo. Jako například v osmačtyřicáté minutě Nahodilovi, který střílel do odkryté části domácí klece. Nakonec ale rána hostujícího útočníka skončila na výstroji obránce Mory. Poté si tým z východu Čech zahrál i početní výhodu, ani tentokrát ale brankáře Kohoutů nepřekonal.

Šest minut před uplynutím základní hrací doby měli Kohouti možnost zvýšit vedení na rozdíl pěti branek. Diviš zpoza hostující klece našel hůl Ráce, který ale z první minul branku soupeře. Pardubičtí se snažili v posledních minutách alespoň o čestný úspěch v podobě jedné vstřelené branky, ale obranu Mory překonat nedokázali. V samotném závěru ještě měl možnost upravit konečný stav duelu Patera, který osamocený před gólmanem Pardubic míchal dlouho kotoučem, ale branku netrefil.

Hanáci tak zvítězili potřetí v řadě, naopak Východočeši vůbec poprvé v přípravě prohráli. Ve čtvrtek je na programu odveta, která se uskuteční na zimním stadionu ve Žďáru nad Sázavou.

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

Přát., 12. 8. 2014
OLO - PCE
4:0
Přát., 14. 8. 2014
PCE - OLO
2:3sn
5. kolo, 21. 9. 2014
PCE - OLO
3:1
18. kolo, 2. 11. 2014
OLO - PCE
4:2
31. kolo, 26. 12. 2014
PCE - OLO
6:2
44. kolo, 1. 2. 2015
OLO - PCE
1:2

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube