3.10.2014
Jan Hrabal

Pardubice sahaly po výhře, Liberci podlehly po nájezdech

LIBEREC — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice vezou z Liberce bod, přitom byli blízko tří. Po brankách Radoslava Tybora a Petra Sýkory vedli Východočeši 2:0, domácí ale dokázali zápas srovnat, když gól na 2:2 vstřelili dvanáct sekund před koncem v době, kdy byl liberecký forvard v brankovišti… V prodloužení nevyužil ani jeden tým přesilovku, zápas rozsekly nájezdy, ve kterých byli úspěšnější Severočeši.

Tipsport extraliga, 8. kolo, pátek 3.10.2014, Tipsport arena (Liberec)

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

3:2sn
0:0, 0:1, 2:1 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 56:06 Vampola (Vitásek), 59:48 Bakoš (Filippi, Škoula), rozhodující samostatný nájezd Bulíř – 23:59 Tybor (Nahodil, Radil; 5/5), 49:40 Sýkora (Tybor; 5/5). Rozhodčí: Pavlovič, Smitka – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 6:7 (1:1, 3:3, 0:3 – 2:0), navíc Jelínek, Gřegořek a Filippi (všichni Liberec) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 4452. Střely na branku: 40:25 (14:11, 6:7, 17:3 – 3:4). Srážky: 38:16. Vhazování: 40:27. Blokované střely: 16:17. Průběh utkání: 0:2, 3:2. Nejlepší hráči: Petr Vampola – Robert Kristan.
Bílí Tygři Liberec: Lašák – Škoula, Šimek, Gřegořek, Kolmann, Vitásek, Voráček, Plutnar – Bartek, Vampola, Valský – Bulíř, Filippi, Jelínek – Bakoš, Urban, Bulík – Kica, Jass. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Černý a Martin Láska.
Dynamo Pardubice: Kristan – Ščotka, Čáslava, Benák, Korím, Gregorc, Kočí, Havlík – Sýkora, Zohorna, Semorád – Radil, Nahodil, Tybor – Kolář, Špaček, Starý – Voženílek, Kaut, Cetkovský. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.

Komentář

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice chtěli vyhrát čtvrtý zápas, ostatně v Liberci se jim poměrně daří. Východočeši byli blizoučko tříbodovému zisku, nakonec ale odešli smutní z nepříjemné porážky.

První třetina branku nepřinesla

Páteční duel mezi Libercem a Pardubicemi vtáhl diváky do děje hned s prvními okamžiky. Krátce po úvodní minutě zápasu chyboval na modré Voráček a hostující Kolář uháněl osamocen na libereckou branku, Lašák si s jeho zakončením ale poradil.

Šance se rodily i na druhé straně, v polovině periody se krátce po sobě dostali do dobrých pozic Vampola s Vitáskem, ani jeden si ale na Kristana nepřišel. Slovinský gólman měl více práce i ve zbytku třetiny, když si připsal skvělý zásah proti Jelínkovi. Toho v přečíslení našel Bulíř, ale liberecký útočník nedokázal přesunujícího se Kristana překonat.

Radoslav Tybor dokončil povedenou kombinaci druhého útoku

Zejména zásluhou obou mužů v brankách svítil po úvodních dvaceti minutách bezbrankový stav. Tato skutečnost se změnila až ve 24. minutě a akce, která k tomu vedla, skutečně stála za to. Radil s Nahodilem roztočili kolotoč, na jehož konci stál Radoslav Tybor a pohodlně mu stačilo pouze nastavit hokejku – 0:1.

Pardubice se tak dostaly do jednobrankového vedení, které se pochopitelně snažily ještě navýšit. To se jim ale nedařilo a naopak domácí měli možnost vyrovnat. Vampola unikl v oslabení, poslal kotouč Valskému, jenž počkal na Vampolův nájezd před branku, načež nahodil kotouč. Ten po Vampolově lehké teči skončil na spodním oblouku branky.

Liberec srovnal na 2:2 v době, kdy měl útočníka v pardubickém brankovišti

Ve 45. minutě mohl těsné vedení navýšit Jiří Cetkovský, jehož projektil z pravého kruhu skončil na tyči liberecké branky.

Petr Sýkora už ale o pět minut později mířil přesně, nutno podotknout, že pozici měl o poznání snadnější. Tyborova střela se od břevna a Sýkora doklepl volný kotouč za ležícího Lašáka – 0:2. S libereckými hráči to s blížící se šedesátou minutou pochopitelně nevypadalo nejlépe, ovšem strhlo se velké drama.

V 57. minutě se k suverénnímu sólu rozjel Petr Vampola, jenž si poradil se všemi protihráči a nakonec střelou na levou tyč pokořil Kristana – 1:2. Libereckým snížení na rozdíl jediné branky vlilo do žil novou energii a vrhli vše do útoku.

A dvanáct vteřin před koncem třetího dějství slavili úspěch. Filippi zavezl kotouč do pásma a poslal ho z pravé strany přes brankoviště. Na druhé straně stál připraven Martin Bakoš, který se nemýlil a poslal puk do poloprázdné branky. Pardubičtí dlouho protestovali proti postavení Tomáše Bulíka v brankovišti, rozhodčí to však jako porušení pravidel nepotrestal, ani nejel konzultovat tuto situaci s kolegou u videa.

Přesilovky v prodloužení nikdo nevyužil, Liberec urval druhý bod v nájezdech

Silný závěr domácích tak poslal souboj do prodloužení, které nabídlo šance na obou stranách, ale ještě nerozhodlo. Tu největší měl Bulíř, jehož střelu do prázdné branky ale fantasticky zastavil obránce Ščotka.

Liberecký útočník ale dostal šanci své zaváhání napravit. V šesté sérii samostatných nájezdů se rozjel a rychlou střelou pod víko dokonal obrat libereckých Bílých Tygrů. Pardubice tak prohrály na severu Čech 2:3 po samostatných nájezdech.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (Bílí Tygři Liberec): „Měli jsme špatný vstup do zápasu a odehráli jsme špatnou první třetinu, která vyzněla jasně pro Pardubice. Ve druhé třetině jsme se začali zvedat. Bohužel jsme platoničtí v koncovce, na gól se nadřeme. Naopak Pardubice hrály přesilovku výborně, šly tam přihrávky na jeden dotek na tyčku, bylo to parádní. Opět jsme tedy tlačili do kopce. Jsem rád, že jsme se nepoložili po tom druhém gólu a dřeli až do konce. Se štěstím jsme vyrovnali. V prodloužení jsme měli přesilovku my i Pardubice, tam se mohlo rozhodnout. Nájezdy jsou vždy loterie, dnes se to přiklonilo k nám. Musím mužstvo pochválit za ten závěr zápasu a za vydřené dva body. Utkání mělo svou kvalitu, napětí i emoce.“

Zdeněk Venera (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Myslím, že to byl kvalitní zápas. Povedl se nám vstup, hráli jsme aktivně, v úvodu jsme měli šance, které jsme bohužel neproměnili. Pak šance byly na obou stranách, nám se podařilo jít do dvoubrankového vedení. Po tom druhém gólu, kdy už to vypadalo, že utkání vyhrajeme, domácí pochopitelně vyvinuli maximální úsilí, aby s výsledkem něco udělali. První gól provedl Vampola výborně, sólo proměnil. Druhý gól bohužel dneska komentovat nemůžu, to bych mohl až zítra. Ten nám sebral dva body. Nájezdy tentokrát zvládli lépe domácí.“

Zápasy v sezóně

8. kolo, 3. 10. 2014
LIB - PCE
3:2sn
21. kolo, 16. 11. 2014
PCE - LIB
2:5
34. kolo, 4. 1. 2015
LIB - PCE
5:1
47. kolo, 15. 2. 2015
PCE - LIB
3:4p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Robert Kristan 65 0 38 2
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Karol Korím 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Radoslav Tybor 1 1 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 1 0 0
Lukáš Radil 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Michael Špaček 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube