18.1.2011
Jan Hrabal

Jeden vstřelený gól nestačil, Pardubice padly v Karlových Varech

KARLOVY VARY — Bez bodů se vracejí hokejisté HC Eaton Pardubice z KV Areny. Východočeši prohráli v utkání 42. kola Tipsport extraligy s Energií 1:4. Eaton dokázal vyrovnat rychlé vedení soupeře zásluhou Rastislava Špirka, na další góly v Růžičkově kleci však odpovědět nedokázal.

Tipsport extraliga, 42. kolo, úterý 18.1.2011, KV Arena

Karlovy Vary

Dynamo Pardubice

4:1
1:1, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 0:22 Skuhravý (Kumstát), 22:12 Dej (Zaťovič), 49:52 Skladaný (T. Klíma, Kuběna), 50:59 Kumstát (Dobroň) – 8:21 Špirko (Mezei). Rozhodčí: Lacina, Turčan – Lhotský, Rozlílek. Vyloučení: 8:8, navíc Skuhravý (Karlovy Vary) 10 minut osobní trest a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 2839. Střely na branku: 23:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1. Nejlepší hráči: Rastislav Dej – Martin Růžička.
Karlovy Vary: Závorka – Nosek, Čutta, Dobroň, Gřegořek, Sloboda, M. Rohan, Přindiš, Prošek – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Skladaný, Pech, Zaťovič – Sailer, Dej, Kuběna – L. Klíma, T. Klíma, T. Rohan. Trenéři: Antonín Stavjaňa, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.
Dynamo Pardubice: Růžička – Kolář II, Kaberle, Píša, Kočí, Nakládal, Mezei, Jillson – Bartek, Koukal, Rákos – Kolář I, Špirko, Starý – Pineault, Zohorna, Buchtele – Kousal, Nahodil, Semorád. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.

Komentář

Poprvé v této sezoně vyhrál domácí celek ve vzájemných zápasech Pardubic a Karlových Varů.

Rastislav Špirko rychlý nástup Energie

Utkání začalo z pohledu energetiků parádně. Již dvaadvacet vteřin po úvodní siréně skóroval v přesilové hře Václav Skuhravý, když se po buly uvolnil a nacpal před brankáře Růžičku – 1:0.

Chvíli poté hráli početní výhodu i hosté, ale domácí, prezentující se výbornou hrou dozadu, oslabení ubránili. Pak ovšem přišlo vyloučení Deje a Karlovarští brance Rastislava Špirka nezabránili – 1:1.

Ve druhé polovině třetiny hru hodně ovlivnilo časté vylučování. Na trestné lavici skončilo hned trio hráčů z obou mužstev a dlouhou dobu se hrálo tři na tři. Šikovně našel Pech volného Dobroně, ale pas přes brankoviště procedit nedokázal. V závěru dějství ještě pálil z levého kruhu Starý, ale pozorný Závorka vyrážel ramenem.

Rastislav Dej poslal domácí do vedení

Do druhé třetiny vstoupili aktivněji hosté, kteří dohrávali početní výhodu z úvodní dvacetiminutovky. Energetici se však rychle oklepali a již ve 23. minutě byli zelenobílí znovu ve vedení. Zaťovič našel po parádní souhře volného Rastislava Deje v mezikruží. Poslal mu puk a slovenský forvard bez zaváhání prostřelil Růžičku – 2:1.

Následně dominovali na ledové ploše Karlovarští. Kumstát nastřelil dalekonosnou ranou vyrážečku gólmana Eatonu. Následně Čutta nadvakrárt dorážel v brankovišti Pardubic, ale ani on úspěšný nebyl. Karlovarské trápení v koncovce korunoval Sailer, který ranou z otočky trefil jen pohotové betony Růžičky.

Ve 39. minutě skončilo působení kapitána Karlových Varů v zápase. Skuhravý vyfasoval druhý osobní trest a poroučel se předčasně do kabin.

Zlá minuta uťala naděje Eatonu

Poslední dějství zápasu dlouho nenabídlo pořádnou šanci. U kotouče byli častěji hosté, ale jejich četné nájezdy končily už ve středním pásmu, díky dobré defenzivě domácích borců.

Vzpamatováním pro energetiky byla zřejmě nastřelená tyčka Závorkovo klece, jelikož od té chvíle spustili svoji smrtící rychlopalbu. V 50. minutě Tomáš Klíma zpoza mantinelu nahrál Františku Skladanému, který se tečí z první nemýlil – 3:1.

O minutu později se však skóre měnilo znovu. Dobroň ujel společně s Petrem Kumstátem. Oba dva si třikrát vyměnili kotouč. Domácí bek nakonec naservíroval puk před nekrytého brankáře Pardubic a teč mezi betony byla pro domácího velikánskou lahůdkou – 4:1.

Hosté pak rezignovali a neúspěšné útočné akce pak byly v režii domácích hokejistů, kteří si mohli následně vychutnat domácí „děkovačku“.

Ohlasy po utkání

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): „První dvě třetiny byly hodně rozbité častým vylučováním a lepší hokej se začal hrát až v té třetí. Byli jsme aktivní ve středním pásmu a nedávali jsme hostům prostor, to nakonec vyústilo v další dva góly. Pardubice se potřebovaly tlačit dopředu, my jsme si našli dvě okénka v obraně a zaslouženě jsme vyhráli. Chtěl bych pochválit Tomáše Závorku, který měl hodně těžkou premiéru proti kvalitnímu soupeři.“

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): „Dnešní utkání jsme prohráli zaslouženě, byli jsme horší. V první a druhé třetině bylo víc vyloučení, takže hra tím byla trošku narušená. Soupeř se dostal ve druhé třetině do vedení 2:1 po naší hrubé individuální chybě a my jsme pak už dopředu vůbec nebyli nebezpeční. V okamžiku, kdy ve třetí třetině soupeř dobře bránil střední pásmo, tak jsme nebyli schopní se proti tomu prosadit. Třetí gól domácích zápas vlastně ukončil. Podali jsme bezkrevný výkon, prohrávali jsme spoustu osobních soubojů. Soupeř si za vítězstvím šel víc, takže já jsem hodně zklamaný z toho dnešního výkonu.“

Zápasy v sezóně

16. kolo, 29. 10. 2010
KVA - PCE
2:3
3. kolo, 23. 11. 2010
PCE - KVA
2:5
29. kolo, 7. 12. 2010
PCE - KVA
3:4p
42. kolo, 18. 1. 2011
KVA - PCE
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 19 4
Obránci G A +/- TM
Branislav Mezei 0 1 -1 0
František Kaberle 0 0 0 4
Jeff Jillson 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 -1 0
Aleš Píša 0 0 -2 4
Václav Kočí 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Rastislav Špirko 1 0 -2 0
Jan Starý 0 1 -2 0
Robert Kousal 0 0 0 4
Adam Pineault 0 0 0 2
Martin Bartek 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 -1 2
Jan Buchtele 0 0 -1 0
Tomáš Zohorna 0 0 -1 0
Jan Kolář 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube