13.1.2011
Jan Hrabal

Pardubice se v Praze neprosadily, na Spartě nevstřelily ani gól

PRAHA — Hokejisté HC Eaton Pardubice prohráli v předehrávce 40. kola Tipsport extraligy na ledě Sparty 0:2. Eaton tak po osmi zápasech v řadě nestačil na rivala v základní hrací době. Východočeši doplatili v Tesla areně na marnou koncovku, ve třetí třetině doháněli jednogólové manko, ani v power play se neprosadili, naopak inkasovali.

Tipsport extraliga, 40. kolo, čtvrtek 13.1.2011, Tesla arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

2:0
0:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 38:51 Luňák (Phillip, Ton), 57:47 Luňák. Rozhodčí: Fraňo, Mikula – Bádal, Kalivoda. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 4365. Střely na branku: 25:25. Průběh utkání: 2:0. Nejlepší hráči: Lukáš Luňák – Martin Růžička.
Sparta Praha: Pöpperle – Philipp, Hanzlík, Vykoukal, Gulaši, Macholda, O’Brien – Ton, Broš, Hromas – Kratěna, Výborný, Bartánus – Smoleňák, Koreis, Luňák – Žalčík, Karpov, Kafka. Trenéři: Miloslav Hořava st. a Radim Rulík.
Dynamo Pardubice: Růžička – Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Jillson, Mezei, od 20:00 navíc Kolář II – Bartek, Koukal, Somík – Kolář I, Špirko, Starý – Pineault, Buchtele, Radil – Zohorna, Nahodil, Rákos. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.

Komentář

Hokejisté HC Eaton Pardubice chtěli prodloužit svou šňůru zápasů, ve kterých se Spartou bodovali. Východočechům se v Tesla areně vůbec nevedlo v ofenzívě, v ní byli bezzubí. Oba celky vystřelily celkem padesátkrát, to je dost málo.

Nikdo se dopředu extra netlačil

První útočný výpad domácích, kteří hráli od začátku pouze na tři formace, vedl obránce Hanzlík. Zavezl puk do pásma, ale zakončující Kratěna mířil jen do brankáře Růžičky. Na jeho výstroji končila v první třetině většina šancí Sparty, která nedokázala dát střelám dostatečnou razanci.

Pardubický Eaton hrozil zejména při dvou velkých závarech v Pöpperleho brankovišti v polovině dějství. Druhá skrumáž, při které jeden z pardubických hráčů posunul branku, se už neobešla bez vyloučení. Oslabení ale Sparta zahrála s přehledem a hosté se za celé dvě minuty nedokázali usadit v útočném pásmu. Pöpperle dokonce svým vyhozením poslal do úniku Petra Tona, který mířil vedle.

Sparťanský rychlík ujížděl o chvíli později na Růžičku znovu, tentokrát s Brošem a Vykoukalem proti dvěma obráncům hostů. Ti dokázali situaci bez problémů vyřešit.

V závěru si zahrála přesilovou hru po faulu na Hanzlíka i Sparta, ale sama se o ni po minutě připravila tím, že hrála v šesti. Na konci první části se ještě Špirko snažil dotlačit skákavý puk za Pöpperleho, ale ten udržel bezbrankový stav.

Sparta se v závěru prostřední třetiny dostala do vedení

V úvodu druhé třetiny si vytvořilo dobré šance trio Smoleňák – Koreis – Luňák, ale Růžička Pardubice podržel. Ohánět se musel i Pöpperle, kterého se pokoušeli překonat Kolář a o chvíli později Somík, který si sice počkal na to, až se mu odkryje půlka brány, ale nakonec ji netrefil.

Hru poznamenaly časté chyby v rozehrávce, hráči si dávali jen těžko zpracovatelné nahrávky. Chyby Vykoukala ani O’Briena však hráči Eatonu nedokázali využít.

Ve 39. minutě si v útočném pásmu najel mladý útočník Lukáš Luňák do dobré pozice, naznačil střelu a ranou mezi brankáře a tyčku otevřel skóre – 1:0. Sparta byla před druhou sirénou na koni a vynutila si faul.

Snahu o zvrat zmařil nešťastný poskok puku

Do třetí části tak vstoupila v početní výhodě, ale druhou branku nepřidala. Vyrovnat mohli Pardubičtí po vyloučení Žalčíka, kdy zatlačili čtyři bránící sparťany v jejich obranném pásmu a ostřelovali Pöpperleho branku. Ani přesilovková formace, ani Zohorna v další dobré příležitosti ho ale nepřekonali.

Na druhé straně hrozili Koreis s Luňákem, první jmenovaný nedokázal střelci první branky posunout puk. V dalším střídání se spolu s Tonem dostali do dalšího závaru před Růžičkou, nedokázali však přehodit jeho beton.

Pardubicím se krátil čas na vyrovnání, a tak v 58. minutě po oddechovém času poslali na led šest bruslařů. To se jim ale nevyplatilo, po dvaceti sekundách power play dopravil po chybě hostů v rozehrávce, při které kotouč zle poskočil na ledu, puk do branky znovu Lukáš Luňák – 2:0.

Ohlasy po utkání

Radim Rulík (HC Sparta Praha): „První třetinu jsme špatně bruslili, neměli jsme pohyb a byli jsme rádi, že jsme neinkasovali. Od druhé části jsme se malinko zlepšili, vytvořili jsme si situace okolo branky a udrželi jsme se v pásmu. Klíčové pro nás bylo, že zápas vyšel brankáři, který chytal skvěle. Byli jsme trpěliví, hráli jsme do obrany a snažili jsme se eliminovat soupeře.“

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): „Myslím si, že jsme dnes neodvedli dobrý výkon a nezasloužili jsme si vyhrát. Neměli jsme patřičný náboj do utkání. Sice se nám podařilo zvládnout první třetinu, kdy jsme neobdrželi gól, jak jsme si přáli, ale hra byla oboustranně špatná. Od druhé se začalo trochu bruslit a soupeř vstřelil první gól, který rozhodl. My jsme pak neměli na zvrat, abychom dali vyrovnávací gól, abychom přešli přes soupeře. Jednu z mála příležitostí měl Radovan Somík v přesilové hře.“

Zápasy v sezóně

THC 1, 6. 8. 2010
PCE - SPA
4:6
1. kolo, 17. 9. 2010
PCE - SPA
3:1
14. kolo, 22. 10. 2010
SPA - PCE
2:1sn
27. kolo, 2. 12. 2010
PCE - SPA
4:1
40. kolo, 13. 1. 2011
SPA - PCE
2:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 59 0 23 1
Obránci G A +/- TM
Branislav Mezei 0 0 0 4
Jeff Jillson 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 -2 2
František Kaberle 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Buchtele 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
Martin Bartek 0 0 -1 2
Radovan Somík 0 0 -1 2
Petr Koukal 0 0 -1 0
Lukáš Nahodil 0 0 -1 0
Adam Pineault 0 0 -1 0
Daniel Rákos 0 0 -1 0
Tomáš Zohorna 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube