19.11.2010
Jan Hrabal

V O2 areně se střílelo ostrými, Pardubice vezou jeden bod

PRAHA — Nájezdy hokejistům HC Eaton Pardubice v této sezoně příliš nejdou, z ledu Slavie Praha si tak Východočeši odvezli jeden bod. Oba týmy se vystřídaly ve vedení, zápas musely rozseknout až nájezdy, ve kterých kralovala Slavia.

Tipsport extraliga, 22. kolo, pátek 19.11.2010, O2 arena

Slavia Praha

Dynamo Pardubice

5:4sn
1:1, 1:0, 2:3 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 14:01 Tomica (Holec), 27:43 Žižka (Vondrka), 48:37 Růžička (Vondrka), 53:17 Jaškin (Doležal), rozhodující samostatný nájezd Svoboda – 7:34 Píša (Bartek), 41:15 Špirko (Bartek), 42:35 Buchtele, 50:59 Starý (Kolář I). Rozhodčí: Hradil, Minář – Bryška, Chytil. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Diváci: 6902. Střely na branku: 43:35. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4, 5:4.
Slavia Praha: Kopřiva – Kadlec, Špelda, Kolařík, Žižka, Kuboš, Vašíček, Roth – Pospíšil, V. Růžička ml., Vondrka – T. Svoboda, Endál (5. Holec), Tomica – Krenželok, Jaškin, Doležal – Micka, Žejdl, P. Jelínek. Trenéři: Vladimír Růžička st., Josef Beránek a Jiří Čelanský.
Dynamo Pardubice: A. Svoboda – Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Jillson, Mezei – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Zohorna, Pivko – Pineault, Špirko, Somík – Radil, Rákos, Buchtele. Trenéři: Josef Jandač a Jaroslav Landsman.

Komentář

Eaton neudržel těsné vedení

Hra se od prvních okamžiků přelévala nahoru dolů a bylo vidět, že oba týmy si herně věří. Rychlý hokej téměř bez přerušení pokračoval až do sedmé minuty, kdy byl vyloučen slávista Pospíšil. Ten se tak vehementně snažil dorazit Jaškinovu střelu, až dostal dvě minuty za sekání pardubického gólmana.

Hosté přesilovku v čase 7:34 šťastně využili. Střelu Aleše Píši vyrazil Kopřiva do bruslí jednoho z vlastních beků a puk se mu vrátil do branky – 0:1.

Slavia se tlačila za vyrovnáním a rozhodně se jí nedala upřít aktivita. V krátkém sledu na Adamu Svobodovi však vyhořel útočník Tomáš Svoboda a po něm dvakrát i Tomica. Domácí byli za svoji herní převahu přeci jenom odměněny v čase 14:01. Marek Tomica napotřetí už nezaváhal a pohotově dorazil Holcovu střelu.

Slavia byla i nadále aktivnějším týmem a Svoboda měl v brance hostí co dělat. Ke konci první třetiny ho nejvíce potrápili Jaškin, Krenželok a Holec.

Vyrovnaný hokej pokračoval

Skvělé hokejové tempo pokračovalo i po přestávce. Slavia měla herně navrch, ale Pardubice hrozily z rychlý protiútoků. V čase 27:43 se sešívaní ujali vedení. Michal Vondrka v přesilovce zavezl kotouč do pásma a křižně nahrál na zcela volného Tomáše Žižku, jenž se neukvapil, potáhl si puk a našel volné místečko nad Svobodovým betonem – 2:1.

Ve 35. minutě všem slávistům pořádně zatrnulo. Kaberle vyslal tvrdý projektil téměř od červené čáry a Kopřiva si puk srazil lapačkou do tyčky. Neposedný kotouč se navíc od brankové konstrukce odrazil do zad slávistického gólmana a málem skončil v brance.

Pardubice dvakrát vedly, nakonec padly v nájezdech

V úvodu třetí části Pardubice vyrovnaly na 2:2. Tomáš Žižka trestuhodně zaváhal za vlastní brankou a přišel o puk. Rastislav Špirko se obtočil kolem levé tyčky a zasunul kotouč mezi betony dezorientovaného Kopřivy.

Za minutu a dvacet vteřin se hosté dokonce dostali do vedení. A opět po hrubé chybě slávistického hráče! Vondrku obral před vlastní brankou o puk Jan Buchtele a bylo to 2:3.

Sešívaní byli vývojem utkání očividně otřeseni a špatnou rozehrávkou nepřestávali pardubickým hráčům nabízet šance ke skórování.

V 49. minutě nabídl Jelínkovi vyrovnání gólman Svoboda, který chtěl rychle rozehrát puk, ale našel pouze slávistického útočníka. Pardubický gólman svoji chybu pohotovým zákrokem napravil. O pár chvilek později však Svoboda inkasoval po přesné dorážce Vladimíra Růžičky – 3:3.

Domácí se z vyrovnání moc dlouho neradovali. V čase 50:59 využil dalšího chaosu ve slávistické obraně Jan Starý, který si najel z druhé vlny na hranici kruhů a nikým neatakován využil Kolářův pas – 3:4.

V 54. minutě se pardubický gólman snažil vyhodit puk středem pásma, kde číhal slávista Doležal. Jeho střelu tečoval mladík Dmitrij Jaškin a Svobodovi prošel puk mezi betony a pomalu se došoural až za brankovou čáru – 4:4.

Obrany se v tomto utkání příliš nepředvedly a svůj den neměli ani oba gólmani. Utkání tak zaslouženě šlo za stavu 4:4 do prodloužení, a to zajímavý zápas ještě korunovalo. Diváci totiž viděli doslova festival neproměněných šancí. Hodně k tomu přispěla i hra tři na tři (minutu a 40 vteřin) po prohřešcích na obou stranách. O vítězích tak rozhodly samostatné nájezdy, ve kterých se trefil nejdříve Tomáš Svoboda a ve druhé sérii i Vladimír Růžička. Na straně Eatonu selhal Jan Buchtele i Libor Pivko. Pardubičtí si tak po strhujícím utkání odváží jeden bod. Zbylé dva zůstávají v Praze.

Ohlasy po utkání

Jiří Čelanský (HC Slavia Praha): „Zápas byl hodně ovlivněný individuálními chybami na obou stranách. Kdybych hodnotil naši hru, tak myslím, že to byl nejlepší výkon na domácím hřišti. Poprvé jsme letos začali hrát odvážně, nechyběl nám pohyb a důraz před brankou. Málo co tomu utkání chybělo. Dospělo do prodloužení a pak do penalt, kde jsme byli šťastnější.“

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): „Ty první dvě třetiny nebyly až tak na koukání a teprve ve třetí se začal hrát hokej, kdy padaly branky a bylo to atraktivnější pro diváky. Vyrobili jsme víc chyb vzadu, a proto jsme dostali čtyři góly. Byli jsme trestaní po dorážkách, které na tom malém hřiště padají a Slavia je na to tady zvyklá. Umí to hrát líp. I když měla sérii, kdy se jí tady nedařilo, začala teď dávat góly a po důrazu před brankou to tam dokázali dostat. Měli jsme udržet vedení v poslední třetině, ale vždy jsme rychle inkasovali, takže jsme Slavii nedostali pod větší psychický tlak, aby museli ten zápas více honit. Penalty neumíme.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 8. 10. 2010
PCE - SLA
2:4
22. kolo, 19. 11. 2010
SLA - PCE
5:4sn
35. kolo, 30. 12. 2010
SLA - PCE
1:5
48. kolo, 4. 2. 2011
PCE - SLA
1:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 65 0 38 5
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 1 0 2 0
Václav Kočí 0 0 2 2
Jeff Jillson 0 0 -1 0
František Kaberle 0 0 -1 0
Branislav Mezei 0 0 -1 0
Jakub Nakládal 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Buchtele 1 0 1 0
Rastislav Špirko 1 0 0 2
Jan Starý 1 0 -1 0
Martin Bartek 0 2 1 0
Jan Kolář 0 1 -1 0
Lukáš Radil 0 0 1 0
Daniel Rákos 0 0 1 0
Radovan Somík 0 0 0 2
Libor Pivko 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
Adam Pineault 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube