3.1.2010
Michal Vilím, Jan Hrabal

Jednoznačná záležitost! Eaton proměnil souboj o stříbro v exhibici

PARDUBICE — Deset, deset, deset! skandovala pardubická ČEZ Arena již na začátku druhé třetiny utkání s Vítkovicemi. Pardubice znemožnily soupeře z Ostravy deseti góly. Eaton tak svou vítěznou šňůru natáhl na pět, za což si vysloužil potlesk vestoje od nadšených fanoušků.

O2 extraliga, 37. kolo, neděle 3.1.2010, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Vítkovice

10:3
3:1, 5:1, 2:1
Branky a nahrávky: 2:45 Klejna (Rákos, Radil), 8:07 Zohorna (Koukal), 8:55 Radil (Rákos), 20:47 Špirko (Sýkora), 21:40 Cetkovský (Sýkora, Píša), 33:44 Starý (Pineault), 35:39 Starý (Koukal, Kolář I), 36:15 Pineault, 57:49 Rákos (Klejna, Radil), 58:10 Špirko (Sýkora) – 5:18 Stehlík (Kvapil), 24:49 Sičák (Štefanka), 42:21 Treille (Krenželok). Rozhodčí: Hodek, Jebavý – Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 3:5, navíc Treille (Vítkovice) 10 minut osobní trest. Využití: 2:0. Diváci: 8154. Střely na branku: 34:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:2, 8:2, 8:3, 10:3. Nejlepší hráči: Lukáš Radil – Viktor Ujčík.
Dynamo Pardubice: Hašek (40:00 Růžička) – Píša, Kočí, Nakládal, Havíř, Jillson, Kolář II, od 40:00 navíc Drtina – Sýkora, Špirko, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Pineault, Cetkovský, Zohorna – Klejna, Radil, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.
Vítkovice: Šindelář (8:55 Štěpánek) – Jurečka, Barinka, Trnka, Sičák, Kuboš, Stehlík – Klimek, Burger, Hubáček – Ujčík, Hruška, Kvapil – Treille, Štefanka, Krenželok – Szturc, Vrána, Svačina. Trenéři: Alois Hadamczik a Kamil Konečný.

Komentář

Nečekaný brankostroj odnesl brankář Šindelář

Na první novoroční hokejový večer zavítaly do Pardubic Vítkovice. Diváci tak měli možnost vidět duel druhého a třetího týmu tabulky, jenž od sebe dělí pouze nepatrně odlišné skóre. HC Eaton nastoupil v takřka kompletní sestavě. Naopak v brance hostů se objevil namísto olympijského novice Štěpánka Filip Šindelář.

Úvodní vhazování vyhrál první centr Východočechů Špirko. Další téměř tři minuty se však nic nedělo, až při pobytu čtvrté formace domácích došlo k prvnímu posunu skóre. Mladá formace Pardubic zcela rozebrala soupeřovu obranu, kdy Rákos přihrál úplně volnému Michalu Klejnovi, jenž před brankovištěm neměl žádný problém trefit prázdnou klec – 1:0.

Vítkovice ale reagovaly bez otálení. Richard Stehlík snadno přešel modrou čáru a lehkou střelou po zemi k tyči překvapil Haška – 1:1. Nečekaný úvodní brankostroj ale nekončil. Necelé dvě minuty po vyrovnání vyslal kupředu Koukal Tomáše Zohornu, který nejprve vypálil na Šindeláře, jemuž puk vypadl a sám Zohorna svou střelu dorazil do brány – 2:1.

Gólové hody pak dále pokračovaly další brankou v síti hostů. Jako dva pašeráci přes modrou hranici přešli Rákos a Radil. První jmenovaný v tomto přečíslení dva na jednoho přihrál Lukáši Radilovi a ten trefil přesně – 3:1. Pardubickým mladíkům se tak podařilo vstřelit již druhou branku. Navíc tato akce vyprovokovala vítkovického trenéra Aloise Hadamczika k tomu, aby stáhl z branky Šindeláře a nahradil jej svou jedničkou Jakubem Štěpánkem.

Hašek se pak blýskl například při akci vítkovického útoku, kdy Ujčík výborně přihrál Hruškovi. Ten ale i přesto, že měl čas na dvě dorážky, tak nevyzrál na domácího veterána.

Neuvěřitelné skóre – Eaton vedl po 40 minutách 8:2

Pardubice přestávka nezastavila. Naopak. Ihned po 47 vteřinách si vyšlápl na vítkovický obranný val Rastislav Špirko. První centr s jedenáctkou na dresu vypálil švihem tak, že uschoval svou střelu kolem nohou vítkovického beka. Rychlý puk pak propadl do branky pod Štepánkovou lapačkou – 4:1.

Ve 22. minutě byl za katr odeslán Ujčík a Eaton svou přesilovku bleskově zužitkoval. A to po sedmi vteřinách! Po vyhraném buly se puk dostal přes Píšu k Sýkorovi, jenž ostře vypálil. Puk se ovšem odrazil od před brankou clonícího obránáře Vítkovic a zůstal zcela nekrytý před brankovištěm. Ve volném prostoru našel touš Jiří Cetkovský a rychlou střelou nachystal pátou branku Východočechů – 5:1.

Hosté se nechtěli vzdát a jejich další akce měla za úkol vykřesat naději. A to se jim také o tři minuty déle podařilo. Mohla to být ovšem souhra okolností. Před samotnou gólovou střelou vyrazil útočník hostů Haškovi hokejku z ruky a Vladimír Sičák trefil prostor za pardubickým brankářem. Haškův výhled byl ovšem zakrytý clonícím obráncem domácích – 5:2.

Ve 33. minutě následovala další branka. A opět v síti ostravského týmu. Pineault se ukázal jako tvůrce hry a vyslal puk na zcela nehlídaného Jana Starého. Ten stál velmi chytře za hostujícími obránci přímo na modré čáře. Starý pak projel zcela sám útočnou třetinou, naznačil pohyb rameny a svůj nájezd zakončil krásnou brankou k pravé tyči – 6:2.

V čase 35:39 se podařila smrtící kombinace druhému pardubickému útoku vedeného Koukalem. Přes Koláře a Koukala se kotouč dostal napříč pásmem před brankoviště k nehlídanému Janu Starému, jenž se již podruhé nemýlil a propálil Štepánka – 7:2. O 36 vteřin později pak ještě upláchl téměř celým kluzištěm Adam Pineault a vynikající ranou pod horní tyč navýšil gólový účet hostů už na 8:2!

Pardubice nadělily hostům „desítku“, trefil ji Špirko

Do třetí třetiny se do klece Eatonu nepostavil Hašek, ale namísto něho Martin Růžička. Vítkovice vstoupily do třetí periody s přáním důstojně dohrát zápas a odvrátit možný deseti brankový příděl. A to se jim ve 42. minutě podařilo. Po rozehrávce zpoza branky puk našel Yorick Treille, který zblízka vyhledal skulinu v postoji mladého brankáře Pardubic – 8:3.

Při vyloučení Stehlíka ve 45. minutě si Pardubice mohly v pohodě rozehrát přesilovku a to se jim i podařilo. Sýkora nachystal projektil na Štěpánka. Střelu ovšem zajistil jeho beton. Poté byl vyloučen Treille a Eaton získal výhodu dvou hráčů v poli. Další přesilovková formace si sice držela útočné pásmo, ale Nakládalovy střely končily na připraveném Štěpánkovi.

Pardubická dvojička Kolář – Koukal pak o sobě dala vědět při vlastním oslabení. Jejich pěkně sehrané přečíslení dva na jednoho ovšem vychytal strážce svatyně hostů. Hosté se pak pokoušeli vyčarovat nějaký brankový moment, ale všechny jejich akce narážely na pozornou obranu Eatonu.

V 55. minutě se pěknou akcí prezentoval Pivko, kdy projel útočným pásmem a z ostrého úhlu se snažil najít místečko nad ramenem Štěpánka. Dvě minuty před koncem padly ještě dvě branky a obě do sítě hostů. Nejdříve Klejna objel branku a přihrál Danielu Rákosovi, jenž byl před Štěpánkem zcela sám – 9:3. O několik vteřin déle pak ještě trefil „desítku“ Rastislav Špirko, jenž po vyhraném vhazování najel před brankáře a trefil přesně horní růžek – 10:3. Eaton tak zaslouženě bral tři body.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Eaton Pardubice): „Zápas se mi hodnotí samozřejmě dobře. Věděli jsme, že do soupeřovy sestavy nastupují hráči, kteří delší dobu nehráli. Byli jsme si vědomi síly Vítkovic a proto jsme do zápasu nastoupili koncentrovaně, což se nám vyplatilo. Rozhodla druhá třetina, kdy jsme dali pět gólů. Celé mužstvo musím pochválit za výborný výkon. Naše produktivita v posledních zápasech nebyla taková. Třikrát jsme vyhráli na dva góly. Dneska nám to vyšlo mnohem líp, i když je pravda, že jsme měli i štěstí, protože na co jsme sáhli, to nám vyšlo. Ovšem i takové zápasy jsou. Haška jsme střídali proto, že se necítil úplně v pohodě. Něco na něho leze.“

Kamil Konečný (HC Vítkovice Steel): „Chtěl bych poznamenat, že v dnešním utkání jsme paradoxně měli poprvé kromě Voráčka kompletní sestavu.I proto jsme šli do utkání velice optimisticky, jenže se ukázalo, že až příliš. Domácí byli ve všech směrech minimálně o třídu lepší. Hráli s nasazením, bojovností i produktivitou. Výsledek je naprosto zasloužený.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

11. kolo, 1. 10. 2009
PCE - VIT
3:2
24. kolo, 15. 11. 2009
VIT - PCE
3:4sn
37. kolo, 3. 1. 2010
PCE - VIT
10:3
50. kolo, 9. 2. 2010
VIT - PCE
3:2
F1, 17. 4. 2010
PCE - VIT
5:1
F2, 18. 4. 2010
PCE - VIT
1:0
F3, 21. 4. 2010
VIT - PCE
2:5
F4, 22. 4. 2010
VIT - PCE
2:3p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dominik Hašek 40 0 18 2
Martin Růžička 20 0 11 1
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 0 1 0 0
Jan Kolář 0 0 3 0
Jakub Nakládal 0 0 3 0
David Havíř 0 0 2 0
Jeff Jillson 0 0 2 0
Václav Kočí 0 0 1 0
Marek Drtina 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Rastislav Špirko 2 0 2 0
Jan Starý 2 0 1 0
Daniel Rákos 1 2 3 2
Michal Klejna 1 2 3 0
Lukáš Radil 1 2 3 0
Adam Pineault 1 1 0 0
Tomáš Zohorna 1 0 -1 0
Jiří Cetkovský 1 0 -2 0
Petr Sýkora 0 3 2 0
Petr Koukal 0 2 2 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Libor Pivko 0 0 2 2
HC Dynamo YouTube