22.10.2005
Jan Hrabal

Pardubice prolomily smolnou sérii, vyválčily všechny body v Litvínově

Pouze v první třetině padaly branky v dohrávce 16. kola Tipsport extraligy ledního hokeje. Pardubičtí hokejisté dokázali po třech neúspěšných zápasech vyhrát na ledě soupeře hlavně díky obětavé defenzívě a výbornému výkonu brankáře Alexandra Hyláka.

Tipsport extraliga, 16. kolo, sobota 22.10.2005, Zimní stadion Ivana Hlinky

Litvínov

Dynamo Pardubice

1:2
1:2, 0:0, 0:0
Branky a nahrávky: 10:55 Benda (Balázs) – 2:17 Mrázek (Snopek), 19:07 Čáslava (Korhoň, Novotný). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.) – Bádal, Kalivoda. Vyloučení: 7:5, navíc Zadina (Litvínov) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 2310. Střely na branku: 35:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Litvínov: R. Fiala – Gýna, Poživil, Punčochář, Morava, Skuhrovec, Pojkar, Ťupa – Zadina, Reichel, Kubinčák – Benda, Branda, Trávníček – Balázs, Petružálek, Gombár – Jánský, Sklenička, Šaffer. Trenéři: Václav Sýkora a Petr Fiala.
Dynamo Pardubice: Hylák – Snopek, Kántor, Novotný, Čáslava, Havíř, Mudroch, Linhart, Vágner – Mrázek, M. Hlinka, Kolář – Čaloun, Korhoň, Rolínek – Cetkovský, Koukal, Lubina – Havíra, Klouda. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.

Komentář

Pardubické branky orámovaly první třetinu

Hokejisté pardubického Moelleru se představili na Zimním stadionu Ivana Hlinky bez Michala Mikesky, jehož trápí vysoké teploty. V centru druhé formace jej nahradil Lubomír Korhoň. Východočechům, kteří v posledních třech zápasech prohráli, se začátek utkání povedl. Po vyloučení Trávníčka za hákování si Pardubice zahrály poprvé přesilovku. A hned se ukázala užitečnost trénování těchto herních činností na posledních trénincích. Obránce Jan Snopek krásně spatřil před brankou uvolnivšího se útočníka Františka Mrázka, jenž svižně usměrnil jím nastřelený puk – 0:1.

Severočeši, kterým také chybělo několik hráčů základní sestavy, se poprvé ukázali v pardubické defenzívě na sklonku 3. minuty, když tvrdou ránu na Alexandra Hyláka vyslal obránce Chemiků Vladimír Gýna. Pardubický brankář ale jeho jedovku vytlačil do rohu. O chvíli později se do šance po Trávníčkově přihrávce dostal Daniel Branda, ale trefil pouze vestu pardubického gólmana.

Litvínov měl velkou příležitost k vyrovnání v 7. minutě při přesilovce Moelleru. Zle vypálil obránce Gýna, brankář Hylák jeho pokus reflexivně vyrazil vyrážečkou. O tři minuty později se ale Chemopetrol dočkal vyrovnání. Poté, co Litvínov přežil oslabení po trestu pro Bendu za podražení, se právě navrátivší se hráč dostal do brejku spolu s Balázsem, který mu posunul puk ke střele, která mířila přesně: k tyči nad beton pod vyrážečku – 1:1.

Domácí tým vyrovnávací trefa řádně osvěžila, ve 12. minutě trefil po buly tyč Hylákovy branky útočník Jánský. O chvíli později zase musel být v pořádném střehu Radek Fiala při pardubické přesilovce po vyloučení Gýny. Chvilku po jeho návratu měl možnost výhodné dvouminutovky domácí tým, který ale toho moc nevymyslel.

Moeller ale nakonec nešel do kabiny za nerozhodného stavu. V čase 19:07 nastřelil puk do shluku těl před litvínovskou klecí obránce Čáslava a touš si našel cestu až do sítě – 1:2.

Hosté se snažili hrát co nejjednodušeji

Ve druhém dějství Litvínov zvýšil tempo, snažil se rychlými akcemi dostávat do pardubické defenzívy. Ta ale pracovala velmi jednoduše, jakmile se jí naskytla možnost vyhodit puk, tak jej klidně vyhnala ze své třetiny i za cenu zakázaného uvolnění.

V prvních pěti minutách prostředního dějství švédský rozhodčí celkem třikrát vylučoval, nejprve ve 23. minutě putoval za katr pardubický útočník David Havíra za hákování, o minutu později se provinil vysokou holí obránce Litvínova Morava a v čase 25:25 byl za téže provinění potrestán Robert Reichel. Se čtrnáctisekundovou výhodou dvou mužů v poli se Moeller nepopasoval nejlépe stejně jako s následnou klasickou výhodou.

Po polovině zápasu převzalo iniciativu domácí mužstvo, které se častěji dostávalo do šancí. Pardubice ale držel vynikající brankář Alexandr Hylák, kterému v těžkých chvílích pomáhali i obránci před ním.

Na druhé straně spíše hrozilo po chybách soupeře. Pořádnou minelu vyrobil obránce Litvínova Pojkar ve 33. minutě, které mohl využít Tomáš Rolínek. Ten se dostal do samostatné akce, puk potáhl a vystřelit vstříc litvínovské brance. Nakonec se za brankovou čáru kotouč nedostal, po konzultaci u videorozhodčího švédský sudí branku neuznal – puk pouze orazítkoval spojnici tyčí.

V závěru prostřední třetiny se Chemopetrol propracoval do několika příležitostí, všechny vychytal brankář Hylák.

Korhoň puk do branky kopnul

S cíli udržet cenné vedení a pokusit se zasadit soupeři ránu z nějakého brejku vstupovali do třetí dvacetiminutovky hokejisté HC Moeller. Chemopetrol vyvíjel velkou snahu, aby vyrovnal, proti byl zejména brankář Alexandr Hylák.

Na opačné straně ledové plochy se do brejku dostala dvojice Čaloun – Korhoň. Druhý jmenovaný po obdržení přihrávky vystřelil na branku, puk se pak k němu odrazil, aby jej bruslí zpět umístil tentokrát až za zády gólmana Fialy. Gól ale nebyl po právu uznán, přesný sudí odhalil úmyslné kopnutí pardubického útočníka.

Pak byl zase v častější permanenci gólman Pardubic. Postupně si poradil s pokusy Ťupy, Trávníčka, Kubinčáka a Petružálka.

V době, kdy začal Chemiků vrcholit, přišla pro domácí nepříjemná zpráva: Balázs neudržel nervy na uzdě a vysokou holí v 55. minutě udeřil do Roberta Kántora. Dvě minuty přesilovky pomohly Moelleru zmobilizovat síly, aby v posledních minutách a vteřinách uhlídal domácí tým, který se pokoušel o vyrovnání. V poslední minutě hráli Severočeši bez brankáře, ale do šance, která by znamenala velké ohrožení Hylákovy pozice, se nedostali.

Nakonec s bilancí 2–0–3 opouští HC Moeller Pardubice nepříjemnou sérii pěti zápasů venku. Hned zítra od 17.00 se Pardubice po čtrnácti dnech představí v domácí aréně. Mistr přivítá nováčka z Českých Budějovic, které si rozhodně jako nováček nepočínají.

Ohlasy po utkání

Petr Fiala (Litvínov): „Upozorňovali jsme hráče, že švédský rozhodčí bude pískat zákroky hokejkou a držení, a přesto jsme měli moc vyloučených. Navíc zápas ovlivnil hned první gól, který jsme inkasovali v oslabení. Druhý jsme poté dostali po teči našeho obránce. Pardubice dnes solidně bránily a nepustily nás prakticky k ničemu ani ve třetí třetině, kdy jsme měli převahu. Žádnou velkou šanci jsme si ale nevytvořili. Až na velký počet vyloučených ale nemůžeme být s našim výkonem nespokojeni. Hraje se ale na body a my jsme žádný nezískali. Souhlas se startem Jakuba Petružálka jsme od IIHF dostali až v pátek i přes nesouhlas kanadské strany. První zápas odehrál celkem solidně i přesto, že dlouho jen trénoval.“
Jiří Šejba (Pardubice): „Dvě třetiny jsme podali poměrně dobrý výkon, ale v poslední části naši hráči nedělali, co jsme po nich chtěli. Byli jsme pasivní a usnadnili jsme Litvínovu přístup do naší třetiny. Není jednoduché hrát pět zápasů venku. Ceníme si hlavně toho, že jsme získali tři body, což je nejdůležitější.“

Zápasy v sezóně

3. kolo, 13. 9. 2005
PCE - LIT
5:3
16. kolo, 22. 10. 2005
LIT - PCE
1:2
29. kolo, 2. 12. 2005
PCE - LIT
2:4
42. kolo, 19. 1. 2006
LIT - PCE
0:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Alexandr Hylák 60 0 34 1
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 1 0 1 0
Andrej Novotný 0 1 0 2
Jan Snopek 0 1 0 2
Robert Kántor 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Martin Vágner 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 -1 2
David Havíř 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
František Mrázek 1 0 0 0
Lubomír Korhoň 0 1 1 2
Jan Kolář 0 1 0 0
Jan Čaloun 0 0 1 0
Tomáš Rolinek 0 0 1 0
David Havíra 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Miroslav Hlinka 0 0 0 0
Peter Klouda 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
Ladislav Lubina 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube