18.9.2005
Jan Hrabal

Čalounův hattrick zničil Vsetín!

Galapředstavení Jana Čalouna a Michala Mikesky! Právě oni ovládli nedělní útočnou show v pardubické ČEZ Areně. Pardubičtí hráči rozdrtili hokejisty Vsetína 5:1. Tři branky vstřelil po Mikeskových přihrávkách Jan Čaloun, do černého se trefili také Linhart a Mrázek.

Tipsport extraliga, 5. kolo, neděle 18.9.2005, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Vsetín

5:1
1:0, 4:1, 0:0
Branky a nahrávky: 17:02 Čaloun (Mikeska), 21:54 Linhart (Klouda), 24:36 Mrázek (M. Hlinka, Kántor), 25:18 Čaloun (Mikeska), 34:20 Čaloun (Mikeska) – 35:18 Gorev (Beck). Rozhodčí: Smeták – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:7. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7 636. Střely na branku: 49:24. Průběh utkání: 5:0, 5:1.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, A. Novotný, Kántor, Mudroch, Linhart, Havíř, Vágner – Mrázek, Blažek, M. Hlinka – Čaloun, Mikeska, J. Kolář – Tvrdík, Klouda, Koukal – Havíra, Rolínek, Cetkovský. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Vsetín: Hovi (26. Plšek) – Luža, F. Štefanka, Hrabal, Bauer, Spitzer, Horák, Nedbálek – Sakrajda, Demel, Stantien – Gorev, Bacul, Beck – Květoň, Steiner, Dubec – P. Hruška, R. Hruška, O. Hruška. Trenéři: Vladimír Jeřábek a Břetislav Kopřiva.

Komentář

Čaloun načal hattrick v 18. minutě

Pardubičtí hokejisté vstoupili do zápasu zhurta, soupeři hned razantně dávali najevo, kdo hraje doma. Východočeši byli od prvních minut aktivnějším celkem, častěji se dostávali do šancí. První vážnější příležitost si ale vypracovali hosté. V 5. minutě přihrával Demel zpoza branky Sakrajdovi, ten ale vpálil puk do připraveného Lašáka.

O minutu později poprvé vážněji pohrozil před vsetínskou brankou domácí Moeller. Mikeska se s pukem protlačit až za branku, odkud našel před Hoviho klecí osamoceného Čalouna. Jeho ale finský brankář ve vsetínských službách vychytal.

V 8. minutě zase prudce na Hoviho klec od modré vystřelil Novotný. Střelu pardubického zadáka vyrazil finský brankář před sebe, kde číhal Čaloun, který ale dorážkou těsně minul branku.

Hokejisté HC Moeller Pardubice byli jasně aktivnější, gól se jim ale dlouho vstřelit nedařilo. Až v 18. minutě se Moeller prosadil. Mikeska obral v oslabení puk Hrabalovi, nahrál kotouč najíždějícímu Čalounovi, který naplno prokázal své kanonýrské schopnosti. Při nájezdu na Hoviho si počkal na jeho pohyb a poté mu puk pod víko nádherně zasunul – 1:0.

Východočeši byli v první třetině dominujícím celkem. Nejlépe o tom svědčí poměr střel na branku: 17:5.

To byla jízda!

Prostřední dějství, a hlavně jeho úvod, opanovali domácí hokejisté. Vsetínští se po návratu z kabiny ani nestačili rozkoukat a už na branku Hoviho letěla Linhartova střela od modré. Pardubický zadák trefil přesně: Hovi puk neviděl a nemohl na jeho přesnou dráhu pod víko zasáhnout – 2:0.

Pardubická mašina byla řádně nastartována. Dostávala hosty pod tlak, kteří se uchýlili k faulům. V rozmezí devatenácti vteřin faulovali Demel a Steiner a mistr měl možnost dlouhé přesilovky pěti proti třem. Domácí hokejisté této výhody využili k vybudování rozhodujícího náskoku. Nejprve ve 25. minutě Mrázek usměrnil holí Hlinkovu přihrávku před branku správným směrem – 3:0, pak o 42 sekund později se naplno ukázala dvojice Mikeska – Čaloun, která v přesilovce pět na čtyři zvýšila na 4:0. Na to se už nemohl dívat finský brankář Hovi, který se nechal vystřídat Plškem.

Pardubická ČEZ Arena se bavila hokejem stejně jako hráči v červených dresech, kteří jasně vládli ledové ploše. Pardubičtí hráči proti Valachům jasně dominovali, jejich technické kousky nadchly stadion.

V 35. minutě si fanoušci HC Moeller Pardubice mohli opět zakřičet z plných plic. Radost jim udělal opět Jan Čaloun, který pátou brankou po přihrávce Mikesky, dosáhl na hattrick! Důrazný centr příhrou skrze celou obranu našel hůl Čalouna, který z ‚jedničky‘ mrsknul pukem přímo do branky – 5:0. Dvojice Mikeska – Čaloun drápala soupeře jako nikdo jiný. Byl to nádherný pohled, jak si tito dva útočníci hokejově rozumí.

V závěru druhé třetiny se i Vsetín dočkal čestného úspěchu. Ve 36. minutě Beck přihrál Gorevovi, který svižnou střelou zápětím přece jen rozesmutnil Lašáka – 5:1.

Pět gólů a dost

Třetí třetina už nenabídla tak chutný hokejový pokrm jako předešlé části. Domácí měli nahráno, hosté nenacházeli sil cokoliv s výsledkem udělat.

V 52. minutě se na jediného vsetínského beka opět řítila dvojice Čaloun – Mikeska. Ústecký rodák nejprve nahrál Mikeskovi do šance, centr ale přihrávku svému křídlu vrátil. To neměl dělat, protože Čaloun už byl z úhlu. I tak této akci pardubičtí fanoušci rádi zatleskali.

Trefit se mohla i nová posila David Havíra, kterého do samostatného úniku poslal Cetkovský. Slovenskému mladíčkovi ale gólman Plšek puk vypíchl. Fanoušci Pardubic přesto v závěrečných minut slavili chorály a vlnami získané vítězství.

Pardubičtí hokejisté se dokonale rehabilitovali za páteční porážku v Českých Budějovicích a připsali si do tabulky důležité tři body. Nyní čeká na hráče Moelleru týdenní přestávka. Původně páteční utkání v Liberci bylo přeloženo na úterý 4. října. Příští utkání tak opět uvidí ČEZ Arena, v neděli 25. září se mistrovi postaví pražská Sparta.

Ohlasy po utkání

Vladimír Martinec (Pardubice): „Utkání jsme měli pod kontrolou a v poslední části se už zápas dohrával jen z povinnosti. Jsem rád, že se nám dařily přesilovky, které by našim hráčům měly před dalšími zápasy zvednout sebevědomí.“
Břetislav Kopřiva (Vsetín): „Opakovali jsme chyby z minulých utkání. Propadli jsme ve druhé třetině a je nám ke cti, že jsme to v závěrečné části nezabalil a byli v ní domácím důstojným soupeřem.“

Zápasy v sezóně

5. kolo, 18. 9. 2005
PCE - VSE
5:1
18. kolo, 25. 10. 2005
VSE - PCE
1:2
31. kolo, 6. 12. 2005
PCE - VSE
3:0
44. kolo, 27. 1. 2006
VSE - PCE
5:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 23 1
Obránci G A +/- TM
Tomáš Linhart 1 0 1 2
Robert Kántor 0 1 1 2
Petr Mudroch 0 0 1 0
Petr Čáslava 0 0 0 4
Andrej Novotný 0 0 0 2
Jan Snopek 0 0 0 2
David Havíř 0 0 0 0
Martin Vágner 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Čaloun 3 0 1 0
František Mrázek 1 0 0 0
Michal Mikeska 0 3 1 0
Peter Klouda 0 1 1 0
Miroslav Hlinka 0 1 0 0
Petr Koukal 0 0 1 0
Michal Tvrdík 0 0 1 0
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 0
David Havíra 0 0 -1 0
Tomáš Rolinek 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube