Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 44. kolo, pátek 30.1.1998, Zimní stadion města Pardubic

Dynamo Pardubice

Vítkovice

7:0
1:0, 4:0, 2:0
Branky: 5. Hejduk, 27. Martinec, 34. Sýkora, 34. Jantovský, 37. Jantovský, 41. Kudrna, 51. Martinec. Rozhodčí: Bolina – Český, Rouspetr. Vyloučení: 2:4. Využití: 2:0. Diváci: 7319. Průběh utkání: 7:0.
Dynamo Pardubice: Barta – Pácal, Píša, Malinský, Kříž, Cypljakov, Pospíšil – Hejduk, Blažek, Jantovský – Plášek, Martinec, Kudrna – Procházka, Sýkora, Kábrt.
Vítkovice: Prusek (37.–51. Dobeš) – Škuta, Galvas (21. Kumstát), Jonák, Jerofejev, Ševěček, Jurečka – Kotásek, Šimíček, Zajonc – Čerbajev (41. Kostelňák), Prokopjev, Moravec – Tomášek, Krátoška, Piroš.

Komentář

Nečekaně vysokým vítězstvím se prezentovali ve 44. kole extraligy hokejisté Pardubic, kteří v utkání výborné úrovně zcela suverénně porazili Vítkovice 7:0 a zabránili jim v návratu na první příčku tabulky.

Od úvodní minuty se hrál útočný hokej s velkým nasazením na obou stranách. Tradiční nápor zužitkovali domácí hráči v páté minutě, kdy olympionik Hejduk v přesilovce pokořil Pruska v brance hostí. Pak tlak domácích ještě zesílil, ale pardubičtí hráči se utápěli v přílišné kombinaci. Hosté se dostali do první šance v 10. minutě, ale Tomášek z vyložené příležitosti nepřekonal Bartu, který se vyznamenal i v 15. minutě, kdy třikrát zachraňoval před útočníky Vítkovic.

Do druhé třetiny nastupovali s větším elánem hosté, ale bez gólového efektu. Pardubičtí se pozvolna vymaňovali ze sevření soupeře a v 27. minutě zvýšili svůj náskok Martincem. Rychlá, důrazná hra domácích přinesla dvojnásobný úspěch ve 34. minutě, kdy nejprve Sýkora dal třetí branku a o sedmnáct vteřin později Jantovský překonal vítkovického brankáře počtvrté. Útočné pojetí pardubických hráčů slavilo úspěch popáté v 37. minutě, kdy ve druhé přesilovce Jantovský s přehledem využil zmatku před vítkovickou brankou a donutil Pruska k odjezdu na střídačku.

Excelentní výkon domácích pokračoval i v závěrečné třetině, která měla už ale volnější tempo. Na góly si diváci museli počkat do její prostřední části. Nápor domácích vyústil v další dva góly, po kterých se do vítkovické branky znovu vrátil Prusek. V závěrečných minutách dohráli domácí zápas s přehledem a zaslouženě si připsali výrazné vítězství, když gólman Barta udržel v letošní extralize potřetí čisté konto.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Bylo to skvělé utkání se skvělým soupeřem. Zápas dnes jednoznačně rozhodl brankář Libor Barta, který dal impulz hráčům, že je podrží, i když udělají chybu. Hráli jsme ukázněně, disciplinovaně, celkově se nám dařilo a hlavně jsme proměňovali šance.“

Ladislav Svozil (HC Vítkovice): „Těžko se mi po takové prohře mluví, ale troufnu si říci, že jsme polovinu zápasu byli domácím více než rovnocenným soupeřem. Za stavu 1:0 jsme však nevyužili několik šancí a za stavu 4:0 už se to zlomilo. Pardubicím se proti nám tradičně daří, což potvrdily i dnes.“

Zápasy v sezóně

5. kolo, 14. 9. 1997
VIT - PCE
4:3
18. kolo, 24. 10. 1997
PCE - VIT
4:1
31. kolo, 7. 12. 1997
VIT - PCE
7:3
44. kolo, 30. 1. 1998
PCE - VIT
7:0

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube