Reportáž ze zápasu

Tipsport extraliga ledního hokeje, 44. kolo, pátek 30.1.2004, Duhová aréna

Dynamo Pardubice

Vítkovice

3:1
1:1, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 6:41 Blažek (Dopita, Průcha), 28:18 M. Sýkora (Blažek, Dopita), 47:53 Kudrna – 14:15 Kumstát (M. Tomášek). Rozhodčí: Husička – Guth, Rittich. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:0. Diváci: 8519. Střely na branku: 36:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Čáslava, Duben, M. Sýkora, Mudroch, Podhradský, Pácal – Průcha, Dopita, Blažek – P. Sýkora, T. Divíšek, Lubina – Kudrna, Mikeska, Pištek. Trenéři: Miloš Říha a Jiří Seidl.
Vítkovice: Pinc – Jurečka, Kowalczyk, Seman, Černošek, Pavel Kumstát, Zápotočný, Ficenc, Chmelíř – Míka, Burger, Krayzel – I. Padělek, Turek, Olesz – Irgl, Hubáček, M. Tomášek – Köhler, Hulva, A. Padělek. Trenéři: Ladislav Svozil a Aleš Tomášek.

Komentář

Hokejisté Pardubic zdolaly Vítkovice 3:1 a dosáhli po předešlém drobném zaváhání čtvrté výhry za sebou. Suverénní lídr tabulky má před druhým Zlínem náskok 21 bodů a od definitivní jistoty prvenství v základní části je dělí jen krůček.

Na první gól čekali pardubičtí diváci necelých sedm minut. Průcha, který nastoupil opět vedle Dopity a Blažka, rozehrál skvělou kombinaci, na jejímž konci Blažek pohodlně skóroval do téměř prázdné branky. Pardubičtí, kteří nastoupili jen se třemi pětkami, měli úvodních deset minut jasnou převahu, ale nedokázali se prosadit.

Hosté, spoléhající se zprvu jen na rychlé brejky, postupně vyrovnali hru a v 15. minutě i skóre. Kumstátova střela od modré čáry prošla houštinou těl před Svobodou a ten nestačil reagovat. V 16. minutě si Krayzela střelu pardubický gólman srazil na tyčku a puk se sunul těsně kolem brankové čáry ven. Vítkovicím se postupně rozchytal Pinc, který zmařil několik pardubických šancí. Vyznamenal se především v 17. minutě, kdy chytil Podhradského sólo. Dvě vteřiny před koncem rušné úvodní části měl šanci Průcha, ale Pinc nepřekonal.

Rychlý a důrazný hokej se hrál i v další fázi utkání. Hosté se snažili prosadit ve středním pásmu a ztížit domácím přechod do útoku a několikrát je donutili k chybám, které musel řešit Svoboda. Ve 29. minutě se lídr tabulky prosadil v přesilovce. Akci Blažka a Dopity zakončil nechytatelnou dělovkou zcela volný Michal Sýkora. O pár vteřin později mohli hosté vyrovnat, ale skrumáží před pardubickou brankou kotouč za čáru neprošel a zmatek před Svobodou rozřešil krosčekem Lubina. Ale i při jeho vyloučení měli domácí obrovskou šanci zvýšit náskok. Proti byl s velkou dávkou štěstí opět Pinc. V závěru druhé třetiny se domácí začali herně víc prosazovat, další přesilovku znovu nevyužili.

V závěrečné části se naskytla oběma týmům šance změnit skóre při sérii vyloučení. Zatímco hosté přestupky Divíška a Kudrny nepotrestali, domácí Tomáškův faul využili ke třetí brance, kterou pojistil Kudrna vedení. Pardubice po ní získaly znovu jasnou převahu. Vynikala zejména Dopitova řada, která nejvíc zaměstnávala vítkovickou obranu.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC Moeller Pardubice): „Předvedli jsme zase velmi dobrý výkon, hráli zodpovědně, ale za stavu 1:0 jsme tam měli okénka, když jsme se zbytečně pouštěli do útočení. Hosté nás opět prověřili tím, že byli velice aktivní, hráli velmi dobře ve středním pásmu, napadali nás v našem obranném pásmu, což tady u nás hraje málokdo. Byla to další prověrka trpělivosti, protože za stavu 1:1 jsme soupeře nepouštěli do žádných velkých šancí a sami trpělivě čekali na naše šance a zápas rozhodli.“

Aleš Tomášek (HC Vítkovice): „Prohráli jsme proto, že domácí byli důraznější v osobních soubojích a hlavně v přesilovkách, které my, i když jsme dostali šance je hrát, hrát neumíme. Ukázali to už při utkání u nás doma. Těžko se nám na ně hraje a před brankou nejsme důrazní. Venku dáváme málo gólů a to se pak těžko vyhrává.“

Zápasy v sezóně

5. kolo, 20. 9. 2003
VIT - PCE
1:3
18. kolo, 28. 10. 2003
PCE - VIT
2:2p
31. kolo, 7. 12. 2003
VIT - PCE
2:5
44. kolo, 30. 1. 2004
PCE - VIT
3:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 60 0 28 1
Obránci G A +/- TM
Michal Sýkora 1 0 0 0
Miroslav Duben 0 0 1 2
Petr Čáslava 0 0 1 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 -1 0
Peter Podhradský 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Blažek 1 1 1 0
Jaroslav Kudrna 1 0 -1 2
Jiří Dopita 0 2 1 0
Petr Průcha 0 1 1 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 4
Ladislav Lubina 0 0 0 2
Petr Sýkora 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 -1 0
Ľubomír Pištek 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube