25.04.2008
Jan Hrabal, fotografie Miroslav Novotný

Analýza neúspěchu: šest příčin stojí za nezdarem

PARDUBICE — Neúspěšnou sezonu mají za sebou hokejisté HC Moeller Pardubice. Ti dokončili soutěžní ročník 2007/2008 na 12. místě, což je nejhorší umístění Východočechů za posledních třináct let. Podle analýzy zveřejněné na včerejší tiskové konferenci HC Moeller Pardubice má tento nezdar několik příčin. „Pro představenstvo společnosti jsme zpracovali detailní zprávu, ta obsahuje několik bodů, které zapříčinily nezdar. Součástí zprávy jsou opatření do dalších sezon,“ oznámil generální manažer pardubického hokejového klubu Zbyněk Kusý.

„Některé podrobnosti zůstávají za dveřmi kabiny, ale co se týče minulé sezony: zůstali jsme mimo play off, to není radostná zpráva,“ jasně řekl pardubický manažer. „Kombinace šesti důvodů se ukázala jako neřešitelná, nebyli jsme schopni navázat na výborné výkony z minula.“

Prvním důvodem bylo zranění brankáře Jána Lašáka. Ten poprvé v sezoně naskočil v 9. kole. V té době měly Pardubice na svém kontě pouhé čtyři body za dvě výhry po samostatných nájezdech. A to bylo tuze málo.

„Tady je spojitost se sezonou po titulu, i tehdy se nám Ján Lašák zranil. V té sezoně jsme také nepostoupili do play off. Letos nám chyběl od půlky srpna. Pak se nedalo počítat s tím, že brankáři, kteří ho nahradí, budou mít stejnou výkonnost,“ uvedl generální manažer HC Moeller Pardubice.

Druhým důvodem bylo tragické úmrtí Martina Čecha, který několik dní před startem extraligy zahynul po autonehodě. „Pro nás to byla nová věc, museli jsme to konzultovat s odborníky, jaké dopady to může zanechat,“ prohlásil Zbyněk Kusý.

„Do kolektivu to byl bezpochyby zásah i z hlediska, že Martin Čech byl velmi kamarádský člověk. Tato záležitost nám díky této ztrátě přinesla situaci, kterou neumím pojmenovat. Nevím, jak sám bych se s tím coby hráč srovnával,“ pokračoval.

Třetí důvod? „Interpersonální vztahy v týmu,“ řekl Zbyněk Kusý. „Ty byly vyhroceny od začátku letní přípravy. Intenzivně jsme to řešili, ale nenašli jsme společnou řeč. To ovlivnilo výkonnost.“

Čtvrtou příčinou letošního neúspěchu byl průběh letní přípravy v měsíci srpnu. Podle Zbyňka Kusého tento nedostatek odhalily odborné lékařské testy. „Informace z nich vyplývající rozhodně nebyly optimistické i v ohledu na závěr sezony. Tyto testy jsme se rozhodli udělat poté, co jsme vyhodnotili naše neúspěchy v tom, že z pětadvaceti třetích třetin jsme jich čtyřiadvacet prohráli,“ prohlásil manažer pardubického hokejového klubu.

„Výsledky jsme v průběhu sezony nechtěli zveřejnit, abychom tak mužstvu nedali trochu alibi. Proto jsme reagovali zimním soustředěním, ale už tehdy jsme částečně věděli, že doba resuscitace týmu bude delší než tři měsíce,“ navázal.

„Pátým důvodem jsou zranění klíčových hráčů. Už jsem hovořil o zranění Jána Lašáka, které jsem uvedl jako samostatný bod. V přípravě se v posledním utkání základní části Tipsport Hockey Cupu zranil Peter Pucher, ten odehrál celou sezonu s přetrženým předním křížovým vazem. Po skončení základní části jsme ho poslali na operaci, protože jsme play out hráli s mladými hráči. Dále se dlouhodobě zranili útočník Honza Kolář, David Havíř, Libor Pivko nebo Jakub Nakládal. Lepili jsme sestavu s hráči z hostování. Zraněni byli i Petr Sýkora a Zdeněk Ondřej. To jsou záležitosti, které nám velmi zkomplikovaly naší situaci,“ vysvětlil Zbyněk Kusý.

Posledním na tiskové konferenci zveřejněným důvodem byla nestálost sestavy a časté výměny formací. „V tomto jsme nenašli společnou řeč s trenérem. Někteří hráči až v pozdní části sezony s novou trenérskou dvojicí se ustálili ve svých formacích a vyrostly nám dvě řady, které byly schopny rozhodovat zápasy. Tím myslím řady Cetkovský – Pucher – Somík a Kolář – Koukal – Starý. I to ovlivnilo výsledek sezony,“ řekl.

HC Moeller Pardubice je pro rok 2007 v účetním zisku

Podle Zbyňka Kusého a managementu klubu výsledek sezony neovlivnil začátek sezony, kdy Pardubice odehrály jedenáct zápasů na stadionech soupeře z důvodu dostavby arény. „Pravidla ledního hokeje jsou všude stejná. Všude musí hrát přistupovat k zápasu stejně, aby podal stoprocentní a profesionální výkon,“ prohlásil.

Součástí tohoto hodnocení jsou i opatření do nové sezony, aby se tento nezdar neopakoval. „Chceme stanovit výkonnostní cíl, abychom všichni věděli, o co hrajeme,“ řekl.

„Dalším je mít zkušenou trenérskou dvojici. To podle nás splňuje nově jmenovaná trenérská dvojice Václav Sýkora – Ladislav Lubina,“ pokračoval Zbyněk Kusý. „Chceme mít stabilní obsazení postu brankáře. Tady mohu říci, že jsme s Jánem Lašákem podepsali nový víceletý kontrakt.“

Novinkou budou pravidelná zdravotní vyšetření hokejistů i během sezony. „Hráče budeme podrobovat pravidelným testům, abychom měli detailní obraz o jejich výkonnosti. To bude samozřejmě v intenzivní spolupráci s trenéry,“ doplnil generální manažer HC Moeller Pardubice.

V Pardubicích bude působit nový hlavní trenér – Václav Sýkora podepsal roční smlouvu s opcí. „O dalším působení Jiřího Šejby bude jasno do dvou týdnů. Jiří si zaslouží náš respekt do budoucna, rád bych mu na tomto místě poděkoval za vykonanou práci. Nepřicházel v jednoduché situaci. Má smlouvu v klubu,“ oznámil Zbyněk Kusý.

Do nové sezony opustí pardubický kádr dva hráči, kteří na východě Čech hráli: brankář Alexandr Hylák a obránce Angel Nikolov. „Je ještě všeobecně známé, že Tomáš Rolinek odchází do Ruska, u nás má ale platný kontrakt,“ upozornil Zbyněk Kusý.

„Rádi bychom se poučili z příčin neúspěchu, aplikovali navržená opatření tak, aby příští sezona byla z našeho pohledu daleko lepší. Chceme uspokojit naše příznivce atraktivní hrou, abychom měli plno na naše domácí zápasy,“ dodal generální manažer HC Moeller Pardubice.

Ten ještě spolu s předsedou představenstva Ondřejem Heřmanem opravil některé mylné informace, které se týkaly hospodaření hokejového klubu. „Mnoho lidí řeklo mnoho nepravd. Naše společnost je v roce 2007 v účetním zisku dva miliony, daňový zisk čtyři miliony. Daňová povinnost jeden milion korun. Zálohami máme daně předplaceny. Někteří lidé ze zastupitelstva nevědí, o čem mluví,“ řekl Ondřej Heřman. „Neúčastnili jsme proto debat před prodejem klubu, protože ve finále nešlo o hokej, nýbrž o politický boj.“

Fotografie z tiskové konference

Nová trenérská dvojice HC Moeller Pardubice: Václav Sýkora (vpravo) a Ladislav Lubina (vlevo).Nová trenérská dvojice HC Moeller Pardubice: Václav Sýkora (vpravo) a Ladislav Lubina (vlevo).

Nový trenér HC Moeller Pardubice Václav Sýkora (vlevo) a generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý (vpravo).Nový trenér HC Moeller Pardubice Václav Sýkora (vlevo) a generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý (vpravo).

Generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý (vlevo) a primátor města Pardubic Jaroslav Deml (vpravo).Generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý (vlevo) a primátor města Pardubic Jaroslav Deml (vpravo).

Noví spolupracovníci: Ladislav Lubina (vlevo) a Václav Sýkora (vpravo).Noví spolupracovníci: Ladislav Lubina (vlevo) a Václav Sýkora (vpravo).

Hosté tiskové konference, zprava: Michal Reiner, Ondřej Heřman, Roman Šmidberský, Jaroslav Deml, Zbyněk Kusý, Václav Sýkora a Ladislav Lubina.Hosté tiskové konference, zprava: Michal Reiner, Ondřej Heřman, Roman Šmidberský, Jaroslav Deml, Zbyněk Kusý, Václav Sýkora a Ladislav Lubina.

Nový hlavní trenér HC Moeller Pardubice Václav Sýkora.Nový hlavní trenér HC Moeller Pardubice Václav Sýkora.

Účastníci tiskové konference, zleva: Jaroslav Deml (primátor města Pardubic), Roman Šmidberský (nový většinový vlastník HC Moeller Pardubice), Ondřej Heřman (předseda představenstva HC Moeller Pardubice)Účastníci tiskové konference, zleva: Jaroslav Deml (primátor města Pardubic), Roman Šmidberský (nový většinový vlastník HC Moeller Pardubice), Ondřej Heřman (předseda představenstva HC Moeller Pardubice)